EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Care este valoarea, în bani, a unui copac?

Care este valoarea unui copac? David Nowak şi-a dorit să găsească răspunsul la această întrebare. În ultimii 20 de ani, Nowak a numărat şi a analizat copacii din mai multe oraşe americane, iar acum se află în curs de standardizare a evaluării copacilor, relatează Fastcoexist.com.

Platforma i-Tree (i-Copac) calculează “aria suprafeţei de frunze” dintr-un oraş şi oferă copacilor o valoare economică, în funcţie de serviciile ecologice pe care le furnizează: Cât de mult dioxid de carbon absoarbe? Cât de mult ozon (nitrogen, particule) elimină? Care este impactul asupra sănătăţii? Care este efectul asupra costurilor de încălzire şi răcire a clădirilor? Dar efectul în plan hidrologic?

“Cele mai multe dintre aceste rezultate sunt exprimate în tone sau părţi pe miliard, şi au o valoare monetară asociată cu ele”, spune Nowak, care conduce departamentul de cercetare de la Northeastern. “Dacă tai un copac, atunci afectezi mediul, cantitatea de carbon, aerul, apa, razele ultraviolete. Noi prezentăm costurile şi beneficiile schimbării structurii oraşelor noastre prin vegetaţie”.

Platforma i-Tree include simulări care prezintă copacii oraşului, folosind informaţii precum dimensiune, specie, stare de sănătate. Apoi, aplicaţia analizează informaţiile privind poluarea şi vremea locală şi cartografiază copacii din oraş, calculând în cele din urmă valorile finale pe baza unor surse oficiale.

De exemplu, New York are 876.000 de copaci, care acoperă 23,1% din suprafaţa oraşului. Aceşti copaci furnizează o economie anuală la energie de 11,2 milioane de dolari, o valoare de absorbţie a carbonului de 386.000 de dolari şi o valoare de eliminare a poluării de 836.000 de dolari.

Nowak spune că instrumentul este important din două motive: “în primul rând pentru că aşează copacii pe picior de egalitate cu alte “priorităţi” din buget, din punct de vedere economic, însă, cel mai important este faptul că ne ajută să înţelegem ce se întâmplă în natură şi care este rolul copacilor în oraşe. Vedem copaci peste tot, însă, pur şi simplu nu realizăm valoarea lor.”

Aplicaţia i-Tree este gratuită, iar acum există o versiune pentru dispozitivele mobile. Echipa lui Nowak a realizat deja versiuni pentru Canada şi Australia şi se află în discuţii şi cu alte ţări din toate colţurile lumii.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lupu Ionel spune

    Pentru perioada actuala preocuparile lui David Nowak sunt deosebit de importante… De mult timp cautam astfel de informatii…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata