EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Consiliul European: UE va încerca să găsească mijloacele de relansare a creşterii economice

Uniunea Europeană va încerca să găsească la Consiliul European de joi şi vineri mijloacele pentru relansarea creşterii, continuând în acelaşi timp consolidarea finanţelor sale publice, în contextul în care este prinsă în recesiune şi într-o austeritate din ce în ce mai contestată, transmite AFP.

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se reunesc joi după-amiază la Bruxelles pentru un summit care ar urma să fie ultimul pentru premierul italian Mario Monti şi primul pentru preşedintele cipriot Nicos Anastasiades.

După mult timp, reuniunea nu se mai află sub urgenţa crizei. Un summit ‘un pic plictisitor nu este o alegere proastă’, ar fi afirmat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit unui diplomat.

Cei 27 de lideri ar urma să reflecteze asupra celui mai potrivit mijloc de relansare a creşterii şi de creare de locuri de muncă, în contextul în care şomajul afectează un tânăr din patru în Europa. Dacă obiectivul este unanim împărtăşit, mijloacele de a-l obţine sunt diferite: anumite ţări apără căile liberale, fără a face derogări de la austeritate, în timp ce altele susţin o relaxare a eforturilor bugetare.

„Unele ar vrea să existe o discuţie privind încetinirea consolidării bugetare”, a recunoscut o sursă europeană, considerând totuşi că ar fi ‘ciudat să se relaxeze efortul (de consolidare), în contextul în care toate regulile sunt în cele din urmă în vigoare şi suntem pe cale de a obţine reducerea deficitelor’.

Printre aceste state, Franţa militează pentru obţinerea unei amânări din partea Comisiei Europene pentru a-şi reduce deficitul public sub 3% din PIB, cum ar fi trebui s-o facă în acest an.

La nivel general, Parisul susţine o relaxare a constrângerilor bugetare pentru ‘a nu adăuga austeritate la recesiune’, conform unei formule dragi preşedintelui Francois Hollande. O perspectivă pe placul ţărilor din Sud, lovite dur de criză.

„Nu există o marjă de manevră prea mare”, a declarat miercuri un diplomat european.

Însă liderii europeni vor trebui să ţină cont de climatul de nemulţumire din Europa, exprimat în stradă şi la urne, aşa cum au arătat rezultatele alegerilor italiene.

Mii de manifestanţi sunt aşteptaţi joi la Bruxelles pentru a protesta împotriva austerităţii. „Crearea de locuri de muncă şi în special crearea de locuri de muncă pentru tineri reprezintă prioritatea”, afirmă Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES).

După reuniunea celor 27, liderii din zona euro se vor reuni se vor reuni în cursul serii pentru a discuta despre situaţia economică, în prezenţa preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi a preşedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

Oficial, situaţia din Cipru, care aşteaptă un plan de ajutor pentru a evita falimentul, nu ar urma să fie evocată, înaintea reuniunii excepţionale a miniştrilor din zona euro convocată pentru vineri seară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata