EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Dacian Cioloş/votul asupra reformei PAC: PE şi-a însuşit principiile generale ale propunerii Comisiei

Parlamentul European (PE) şi-a însuşit principiile generale ale propunerii legislative a Comisiei Europene (CE), în special în legatură cu plafonarea plăţilor directe, ‘înverzirea’ a 30% din plăţile directe şi condiţionarea lor de folosirea unor practici agricole durabile sau de o politică de dezvoltare rurală mai adaptată diversităţii provocărilor pe plan local, a declarat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, după votul de miercuri din plenul PE privind stabilirea poziţiei de negociere a legislativului comunitar asupra reformei Politicii Agricole Comune (PAC).

Votul de miercuri al PE reprezintă ‘un important pas înainte’ în procesul de reformă a PAC, iar odată cu aplicarea, în premieră pentru PAC, a codeciziei, Parlamentul a reuşit să furnizeze ‘o poziţie de negociere solidă’, într-un termen scurt, a apreciat Dacian Cioloş într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

‘Imediat ce Consiliul de Miniştri îşi va defini o abordare comună, vom putea demara faza finală a negocierilor pentru o PAC mai echitabilă, mai verde, mai reactivă la semnalele pieţei şi mai deschisă faţă de diversitatea modelelor de agricultura din diferite zone ale Europei, aşa cum şi-au dorit-o cetăţenii europeni care s-au exprimat în cadrul dezbaterii publice lansate acum 3 ani de CE’, a afirmat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Potrivit sursei citate, legislativul comunitar şi-a însuşit principiile generale ale propunerii legislative a CE, ‘în special în legătură cu plafonarea plăţilor directe, ‘înverzirea’ a 30% din plăţile directe şi condiţionarea lor de folosirea unor practici agricole durabile sau o politică de dezvoltare rurală mai adaptată diversităţii provocărilor pe plan local’.

El adăugat că se bucură că, în mai multe subiecte, precum evitarea finanţării duble sau asigurarea transparenţei plăţilor PAC, poziţia PE este apropiată de cea a CE.

‘Îndată ce Consiliul de Miniştri îşi va defini mandatul de negociere vom putea lansa dialogurile tripartite Consiliu-Parlament-Comisie, pentru a ajunge până la începutul verii la o decizie finală, sper, echilibrată şi ambiţioasă. Este vorba, în particular, de o repartiţie mai echitabilă a sprijinului financiar acordat prin PAC. Pe lângă o convergenţă reală între statele membre, între regiuni şi între agricultori, trebuie găsit un răspuns european şi la problema instalării tinerilor agricultori. De altfel, mă bucur că în această problemă, PE sprijină propunerile Comisiei’, a mai declarat Dacian Cioloş.

Înaltul oficial european subliniază că este necesar să fie clarificată definirea practicilor agricole durabile, legate de ‘înverzire’, în special noţiunea de echivalare, astfel încât acest instrument să fie ‘în acelaşi timp consistent, simplu, eficace şi transparent’ şi că, din acest motiv ‘va trebui să integreze un mecanism credibil de sancţiuni’.

‘De asemenea, trebuie create instrumente reactive de gestionare a pieţelor, adaptate la diversitatea sectoarelor şi teritoriilor, cu o implicare şi o responsabilizare crescută a producătorilor şi a organizaţiilor lor. Este vorba în primul rând de consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului alimentar şi a capacităţilor de a face faţă crizelor’, a conchis comisarul Cioloş.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata