Daciana Sârbu/reforma PAC: „Trebuie să susţinem poziţia PE, pentru că mai mult nu putem obţine'”

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu afirmă, într-un interviu pentru AGERPRES, că Parlamentul European (PE) trebuie să negocieze de pe o poziţie de forţă cu Consiliul UE şi Comisia Europeană (CE), după votul de miercuri din plenul PE de la Strasbourg, în urma căruia a fost stabilit mandatul de negociere al legislativului comunitar în ceea ce priveşte reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

Ea a adăugat că, în mare măsură, amendamentele de interes pentru România au fost adoptate în urma votului şi şi-a exprimat convingerea că Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, va susţine ‘în mare parte’ ce au votat eurodeputaţii. Daciana Sârbu este membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) şi membru supleant al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a PE.

AGERPRES: Cum vi se pare mandatul de negociere al PE privind reforma PAC după votul prelungit de astăzi?

Daciana Sârbu: Din punctul meu de vedere, în proporţie de 80%, ceea ce am negociat a trecut. Cred că se poate negocia cu Consiliul şi Comisia de pe o poziţie de forţă. Din fericire, cam toate amendamentele de compromis, în care sunt incluse şi amendamentele noastre ca ţară, au trecut. Am avut câteva puncte care mă interesau, cu tinerii agricultori, cu agricultura bio, care au trecut şi ele. Şi aşteptăm negocierile care urmează, care nu vor fi, din păcate, foarte uşoare. Ştim foarte bine că Consiliul a venit cu un buget mult redus faţă de ceea ce aşteptam. Sperăm să câştigăm aceste negocieri.


AGERPRES: Deci, din punctul dumneavoastră de vedere, nu au fost respinse amendamente care aveau legătură cu interesele României?

Daciana Sârbu: Nu, în mare parte nu. La cotele de lapte, din păcate, au picat toate amendamentele, dar în rest, dimpotrivă, propunerea noastră cu plafonarea la 300.000 de euro /a ajutoarelor pentru exploataţiile mari n.r./ a trecut. Mă rog, a fost o negociere, noi am propus 600.000, alţii ceruseră 200.000, până la urmă s-a votat cu 300.000 de euro şi ne mulţumeşte varianta aceasta.

AGERPRES: Care sunt punctele cele mai importante pe care România trebuie să le urmărească în cadrul trialogului privind reforma PAC?

Daciana Sârbu: Categoric, trebuie să susţinem poziţia PE, pentru că mai mult decât poziţia parlamentului nu cred că putem obţine. Şi am obţinut creşterea subvenţiilor, sigur nu la nivelul tuturor ţărilor care sunt de la început în UE, am obţinut plafonarea la o sumă acceptabilă şi, la fel, trebuie să o susţinem în Consiliu, sprijinul pentru tinerii agricultori şi pentru micii fermieri, uşurarea procedurilor prin care aceştia aplică pentru sprijin la fondurile Uniunii. Este vorba de acele sume care se dau tinerilor agricultori pe cinci ani pentru sprijinirea afacerii. Sunt câteva puncte pe care şi eu le-am susţinut în Comisia de agricultură.

AGERPRES: În ce măsură aceste puncte de interes coincid cu măsurile susţinute de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, în discursul susţinut marţi în PE?

Daciana Sârbu: În mod special punctele cu tinerii agricultori şi cu agricultura bio au fost cele în care ne-a sprijinit şi domnul comisar Cioloş.

AGERPRES: Cât de mare este pericolul re-naţionalizării şi a unei politici agricole comune cu două viteze, despre care aţi vorbit marţi în plenul PE?

Daciana Sârbu: După votul de astăzi, eu nu cred că suntem în pericol, dar depinde foarte mult de buget, de cum se negociază la Consiliu, şi abia apoi vom putea să tragem o concluzie legat de ce s-a obţinut. Nu sunt pesimistă, am obţinut oricum lucruri importante, dar votul de astăzi este un vot pentru un mandat de negociere. Ştiţi foarte bine ce înseamnă să negociezi cu Consiliul, care va spune mereu că nu sunt bani.

AGERPRES: Preşedintele Băsescu a evocat după ultimul Consiliu European o creştere de 27% de procente a fondurilor destinate PAC în viitorul buget multianual. Cum evaluaţi această alocare pe PAC obţinută de România?

Daciana Sârbu: Bugetul final categoric nu putem spune că e un succes, pentru că bugetul e mai mic. Deci noi am cerut foarte mult şi nu am obţinut ce-am cerut. Sigur că subvenţiile vor fi mai mari raportat la ce am primit până acum, dar nu cât am cerut şi nu la nivelul altor state din UE, deşi s-a cerut cumva egalizarea pentru a nu mai exista diferenţe între ţări şi pentru a recupera din timpul pierdut de ţările intrate mai târziu.

AGERPRES: Comisarul Cioloş spunea marţi că speră ca trialogul privind reforma PAC să se încheie până în iunie. Dumneavoastră cât de optimistă sunteţi din acest punct de vedere?

Daciana Sârbu: Şi noi sperăm să se termine până în iunie. Din acest punct de vedere, sunt optimistă şi sunt convinsă că comisarul Cioloş va susţine în mare parte ce am votat şi noi astăzi.

AGERPRES: Cum a fost atmosfera de la votul din plenul PE asupra reformei PAC?

Daciana Sârbu: Atmosfera a fost foarte tensionată, unii colegi au vociferat la unele voturi. Totuşi se negociază de mult timp, lucrăm la acest pachet de doi ani de zile, s-au făcut şi aseară şedinţe peste şedinţe, până de dimineaţă s-a tot negociat. A fost complicat, chiar şi în plen, la câteva voturi. Din fericire pentru noi, voturile importante sunt aşa cum ne-am dorit. Din păcate nu s-a votat tot astăzi pentru că a fost incidentul cu preşedintele de şedinţă /vicepreşedintele PE Georgios Papastamkos/, căruia i s-a făcut rău.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.