EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Dan Şova: Negocierile cu Bechtel se încheie pe 30 aprilie; avem trei mari constructori interesaţi să preia proiectul

0

Negocierile cu firma americană Bechtel pentru încetarea contractului de construire a Autostrăzii Transilvania au ca termen de finalizare data de 30 aprilie, alţi investitori fiind interesaţi să preia proiectul, a declarat joi, Dan Şova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.

„Vom termina acest contract, vom negocia şi finalmente se va lua o decizie. Vă daţi seama că eu nu voi acţiona de capul meu. Am termen cu ei. Până pe 30 aprilie trebuie încheiate negocierile, după care concluziile fiecărei părţi vor fi prezentate Guvernului şi Guvernul va decide cum procedăm”, a spus ministrul.

Acesta nu a exclus o înţelegere amiabilă cu americanii de la Bechtel.

„Eu cred că – şi pot să vă spun după 15 ani de avocatură în care am făcut consultanţă şi negociere – eu spun că ajung cu dânşii la o concluzie. Nu este o artă a negocierii, nu există nicio tehnică. Există doar bun simţ şi onestitate în treaba asta. Trebuie să te uiţi cu atenţie, a venit consultantul, spune ce este acolo în mod real…Noi pregătim acum ca să licităm – pentru ca să nu lăsăm în nelucrare în 30 aprilie, când ei vor părăsi şantierul – vom avea o firmă de pază, pentru că vor fi foarte multe materiale de construcţii, şi o firmă care să asigure conservarea lucrărilor – să nu crească buruieni pe autostradă, vom face licitaţie pentru asta şi vom asigura conservarea şi paza până când vom găsi un nou constructor.

Pot să vă spun cu rezerva confidenţialităţii că sunt vreo trei constructori foarte mari din lume interesaţi să facă Autostrada Transilvania. Pe tronsonul de autostradă Braşov – Tg. Mureş de pe autostrada Transilvania trebuie să ştie lumea că nu s-a făcut absolut nimic”, a explicat Dan Şova.

Ministrul a subliniat că există posibilitatea ca partea existentă din Autostrada Transilvania să fie legată de Coridorul IV prin tronsonul Sebeş – Turda, care poate fi finanţat cu bani europeni.

Dan Şova a explicat şi că va avea o întâlnire cu parlamentarii şi autorităţile locale din Transilvania pentru ca aceştia să ştie exact situaţia autostrăzii, fiind posibil chiar ca acestea să preia construcţia autostrăzii.

„Le voi arăta situaţia şi le voi propune două soluţii: dacă doresc să ne sprijine ca Guvern să găsim orice soluţie de finanţare, sunt ‘n’ variante, matematica financiară îţi dă posibilitatea să faci orice improvizaţie, până la urmă, iar dacă nu, se poate merge şi pe soluţia unei asociaţii intracomunitară care sa preia autostrada şi să o termine. Fireşte, acesta a doua soluţie, trebuie sa aibă aprobarea Guvernului înainte de a fi propusă.

Ne zbatem să găsim soluţii, iar în acţiunea noastră dezinteresul sau reaua-credinţă nu-si au locul. Eu cred în acea autostradă şi cred că trebuie să existe. Problema este finanţarea. Trebuie să găsim pe cineva care să aibă bani şi să vrea sa realizeze acest proiect. Eu sunt pregătit să-l şi ajutăm: tronsonul de la Sebeş la Turda se află în TEN-T, poate fi finanţat până la 85% din bani europeni, deci am putea găsi o soluţie să legăm Coridorul IV de Autostrada Transilvania pe bani europeni, ceea ce ar reprezenta un mare ajutor, cel puţin într-o primă fază pentru Autostrada Transilvania care, dacă nu ajunge la Braşov, rămâne puţin suspendată, dar s-ar putea face acest tronson Sebeş – Turda care ar ajuta-o foarte mult”, a spus ministrul delegat pentru infrastructură.

Compania Bechtel este constructorul autostrăzii Transilvania (Braşov-Borş). Lucrările au început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Compania a finalizat până acum 52 km de autostradă (Turda-Câmpia Turzii) din totalul de 415 km, iar termenul de finalizare a autostrăzii fusese stabilit iniţial pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov, iar discuţiile din prezent cu autorităţile vizează încetarea amiabilă a acestui contract.

Statul ar mai avea nevoie de circa 250 milioane de euro pentru finalizarea tronsonului Suplacu de Barcău – Borş. După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro plătite.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.