EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Francisc, primul papă din America şi primul non-european după anul 741

0

Francisc este primul papă din America, primul iezuit şi primul non-european după Grigore al III-lea în secolul al optulea, născut în Siria, aminteşte AFP.

Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, 76 ani şi trei luni, este al optulea cel mai în vârstă papă în momentul alegerii sale la tronul Sfântului Petru, cel mai bătrân dintre toţi fiind Clement al X-lea în 1670 /aproape 80 de ani/. Cu toate acestea, el este un pic mai tânăr decât predecesorul său Benedict al XVI-lea la alegerea acestuia în 2005 /78 de ani/.

Mai mult decât atât, el este după Ioan Paul I în 1978, primul papă care şi-a ales un nume inedit după Landon în anul 913.

Primul papă din Americi, Francisc, este argentinian şi de asemenea primul iezuit ce a devenit papă. Şi înaintea lui, tocmai în 1492 s-a găsit un papă hispanofon, celebrul Alexandru al VI-lea, tatăl lui Cezar şi Lucreţiei Borgia.

Un alt papă non-european a fost Sfântul Grigore al III-lea, născut în Siria în 690 şi papă între 731 şi 741. Iar înaintea lui Grigore al III-lea, un număr de papi au provenit din Africa şi Orientul Mijlociu de astăzi, în primul rând Petru, născut la Betsaida în Galileea şi devenit papă în anul 33.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.