Italianii preferă mai mult formarea unui nou guvern decât noi alegeri legislative

Peste doi italieni din trei preferă mai degrabă formarea unui nou guvern decât noi alegeri, la aproape trei săptămâni de la scrutinul legislativ care a aruncat ţara într-un impas politic, în lipsa unei majorităţi parlamentare clare, indică un sondaj ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, relatează AFP.

La întrebarea ‘Preferaţi formarea unui guvern sau un nou vot în iunie?’, 67% din persoanele intervievate au afirmat că preferă prima opţiune, în timp ce doar 28% doresc noi alegeri în iunie.

Sondajul a fost realizat la 12 martie pe un eşantion de 1.000 de persoane, de către institutul IPR, pentru cotidianul La Repubblica.

Alegerile legislative italiene de la sfârşitul lui februarie s-au finalizat cu un rezultat care nu permite niciunuia dintre partide să formeze un guvern. Coaliţia de stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, a câştigat majoritatea absolută la Camera Deputaţilor, însă dispune doar de o majoritate relativă în Senat. Coaliţia de dreapta se află pe locul doi, dar niciunul din celelalte partide nu doreşte să se alieze cu aceasta, atâta timp cât este condusă de Silvio Berlusconi.

Mişcarea Cinci Stele (M5S) s-a poziţionat pe locul al treilea, iar stânga contează pe eventualul său sprijin pentru a forma un guvern, sprijin pe care liderul acestei mişcări, Beppe Grillo, îl refuză categoric.

Potrivit sondajului IPR, simpatizanţii stângii sunt cei mai favorabili formării unui guvern (84%), urmaţi de coaliţia lui Mario Monti (82%), însă şi de numeroşi susţinători ai M5S (73%).

Printre diferitele tipuri de guverne propuse în cadrul sondajului, majoritatea (52%) se declară favorabilă unui guvern condus de Bersani.

Preşedintele italian Giorgio Napolitano va avea consultări săptămâna viitoare privind formarea unui nou guvern.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.