EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Mănăstireanu (ANSVSA): Rezultatele anchetei în privinţa cărnii de curcan infestată cu antibiotic, anunţate într-o săptămână

Rezultatele anchetei în privinţa cărnii de curcan infestată cu antibiotic vor fi anunţate într-o săptămână, a anunţat miercuri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu, la sfârşitul unei şedinţe de lucru cu patronatele din industriile cărnii şi laptelui.

”Referitor la alerta de azi dimineaţă cu pieptul de curcan contaminat cu antibiotice, provenită din Germania, alerta a fost declanşată de autorităţile din Germania, iar când a apărut pe Sistemul Rapid de Alertă, autorităţile din România, în speţă colegii din judeţul unde se află unităţile incriminate, au plecat şi sunt acolo în continuare, în anchetă. În maximum o săptămână o să fim în stare să vă spunem rezultatele acestei anchete, inclusiv rezultatele buletinelor de analiză, pentru că suntem obligaţi ca din loturile incriminate să recoltăm şi noi probe şi să le analizăm în laboratorul naţional de referinţă din Bucureşti. Abia după ce avem şi rezultatele buletinelor de analiză şi toate datele acestei anchete vom face cunoscut ceea ce s-a întâmplat cu aceste loturi”, a spus vicepreşedintele ANSVSA.

Acesta a precizat că unităţile verificate acum sunt cele incriminate în Sistemul Rapid de Alertă şi, în funcţie de rezultate, controlul va fi extins sau nu şi în toate celelalte unităţi.

„Vreau să vă spun că tocmai pentru că industria de profil, atât cea de lapte, cât şi cea de carne, îşi respectă şi fac programele de autocontrol şi colaborează cu autorităţile sanitar-veterinare din judeţe pot să vă asigur că la această oră, pe piaţă, în magazine şi în toate locurile autorizate sanitar-veterinar se găseşte carne de pasăre bună pentru consum. Acelaşi lucru pot să vi-l spun şi în cazul laptelui, pentru că au fost mai multe situaţii în ultimele zile. Laptele care se află la ora actuală în consum, fie că vorbim despre magazinele autorizate sanitar-veterinar până la lanţurile mari de magazine este bun de consum”, a subliniat Mănăstireanu.

El a adăugat că, atâta timp cât ancheta încă se află în desfăşurare, nu poate să facă publice datele apărute pe Sistemul Rapid de Alertă, ci doar pe cele generale. El a dat asigurări că situaţia este sub control, iar proprietarii unităţilor incriminate şi reprezentanţii industriei de profil colaborează foarte strâns cu autorităţile.

La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat că este vorba despre un producător care a făcut un singur export de 20 de tone de piept de curcan în urmă cu 7-8 luni.

„Producătorul de carne de curcan a exportat unei firme, acea firmă a vândut altei firme din Anglia care fileta şi făcea şniţele, le ambala, şi vindea mai departe în Germania şi Austria, acolo unde avea afaceri. Probele s-au luat de pe raft şi, teoretic, poate fi din România. ANSVSA controlează după ce i se dă numărul lotului şi apoi controlează nu numai acel lot, ci tot, pentru că interesul tuturor este să nu existe o suspiciune asupra României. O astfel de ştire te poate scoate de pe piaţă. Carnea de cal risca să scoată România de pe o piaţă pe care o câştigase greu, din cauza unei greşeli de informare, a aruncatului anatemei asupra României. În clipa în care va fi făcută analiza la tot pieptul de curcan, va putea spune (ANSVSA-ul – n.r.) dacă există sau nu există lotul ăla în România. Părerea mea este că nu există”, a declarat Minea.

Potrivit acestuia, trebuie aşteptat rezultatul anchetei aflate acum în desfăşurare.

„Este vorba despre un singur export. Carnea a fost prelucrată şi trimisă în consum, inclusiv în Germania. Din punctul producătorului de vedere, un buletin de analiză este corect, iar un buletin de analiză este cu suspiciune. Deci, până când nu se va termina controlul, să nu ne lovim de aceeaşi problemă ca la carnea de cal. E cal românesc şi de fapt din România plecase cal, nu cal cu etichetă de vacă. S-ar putea să avem surpriza că acel piept de curcan nu este din România, ci este din altă ţară, că este o greşeală. Dar există trasabilitate. Pe Alerta Rapidă, dacă o să vă uitaţi, pe cea de ieri, de curiozitate, erau 430 de firme din toată Europa, de la moluşte până la alune de pădure şi urzici, fiecare pe altă problemă. Asta se întâmplă zilnic în Europa, de aia este alertă rapidă, iar ANSVSA, din punct de vedere tehnic, a lucrat impecabil. Singurul lucru care este suplimentar, de o lună aţi început să fiţi anunţaţi în clar. Deci, în clipa în care ei lucrând cum lucrează de obicei şi au anunţat a ieşit panică, or ei, tehnic, asta fac în fiecare zi, analize”, a mai spus preşedintele Romalimenta.

Sorin Minea a mai explicat modul în care se fac controalele în industria alimentară, unde există producţie şi procesare. Ferma şi abatorul reprezintă producţia, iar unitatea de preparare reprezintă procesarea. Produsele pot să fie din fermă, unde se face autocontrol pe animale vii sau pe laptele colectat, în producţie este vorba despre abatorizare, colectare – în cazul laptelui, unde se face alt rând de control – autocontrol – care este obligatoriu pe fiecare lot, iar în procesare se face al treilea rând de control pe fiecare lot procesat.

„Noi vorbim aici despre unităţile autorizate şi despre comerţul autorizat. Ce se întâmplă în piaţa neagră nu poate fi controlat, pentru că nu este cunoscut. Deci, noi avem obligativitatea de a executa analizele pentru fiecare lot pe care îl punem pe piaţă. În cazul în care lotul este suspect, anunţăm organele de control – ANSVSA – se repetă analizele la laboratoarele autorizate ale ANSVSA, pe timpul repetării controlului produsele sunt sechestrare, deci nu ai voie să le trimiţi în comerţ. În funcţie de rezultatul controlului, produsele sunt distruse la Protan sau sunt băgate în comerţ dacă se dovedeşte că alerta a fost falsă. Deci, în comerţul corect, nu intră niciun gram de produs care ridică suspiciune, chit că este lapte, carne, margarină sau ulei. Deci, asta nu se poate întâmpla. Toate controalele ASNVSA au fost făcute în ferme sau în unităţi de prelucrare sau procesare, iar marfa a fost sechestrată până la lămurirea situaţiei, pentru că noi putem face analiză rapidă în câteva ore. Analiza rapidă nu este cantitativă, ci doar ne spune dacă există o suspiciune în cele mai multe cazuri”, a mai spus Minea.

Preşedintele ASNVSA a reiterat faptul că autorităţile au situaţia sub control.

„Eu vă asigur că în clipa în care vom finaliza ancheta referitoare la pieptul de curcan veţi fi informaţi asupra rezultatelor. Reticenţa noastră de a da public anumite aspecte se loveşte tocmai de faptul că ne-am întâlnit cu această situaţie şi în cazul cărnii de cal şi până al urmă am infirmat ceea ce apăruse pe Sistemul Rapid de Alertă. Asta vrem să facem şi acum. Să ne facem treaba, să ne asigurăm că avem situaţia sub control şi vă vom anunţa imediat ce vom termina ancheta”, a subliniat el.

Autorităţile din Germania au notificat miercuri Autoritatea Sanitară Veterinară de la Bucureşti cu privire la existenţa unei cantităţi de carne de curcan provenită din România în care s-au găsit reziduuri de antibiotic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata