Norica Nicolai: MCV-ul este pentru România doar Mecanism de Verificare şi nu îl vom mai accepta mult

România nu are de a face cu un real Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV), ci doar cu unul de verificare, care nu are o metodologie şi are o viziune discreţionară, partizană politic, a declarat miercuri seară eurodeputata PNL Norica Nicolai, în dezbaterea din plenul Parlamentului European, de la Strasbourg, privind MCV.

‘Comisarul Stefan Fule spunea într-o dezbatere anterioară că nu este un partizan al justiţiei selective. Nici noi nu suntem partizani ai justiţiei selective, domnule comisar, şi asta nu o spun pentru dumneavoastră, ci pentru cei care sunt partizani ai acestui tip de justiţie, doamna /Viviane/ Reding şi domnul /Jose Manuel/ Barroso. Nu avem de a face cu un real Mecanism de Cooperare şi Verificare, pentru că în cazul României se numeşte Mecanism de Verificare. Nu avem de a face cu un mecanism juridic, care este unul sui generis, pentru că el nu are un termen între părţile contractante, nu are o metodologie despre care acum vorbiţi că se pune la punct, nu are decât o viziune discreţionară, partizană politic, generată de interesele unui grup politic aflat la putere în România’, a afirmat Norica Nicolai, lidera delegaţiei PNL din PE.

Ea a precizat că, în aceste condiţii, se poate vorbi de ‘un deficit de democraţie în UE, nu cu privire la situaţia Bulgariei şi a României’.

‘Suntem parteneri egali în UE, democraţia înseamnă reguli şi standarde comune pentru toate statele membre şi nu parteneriate privilegiate în care unii dictează altora, pentru că acest lucru se întâmplă în acest MCV. Cum vă explicaţi, domnule comisar, că ni se cere să incriminăm faptul că presa îndrăzneşte să prezinte public situaţii care pun în dificultate judecători?

Este împotriva practicii CEDO, împotriva oricărei reguli europene, împotriva oricărei reguli democrate. Acest lucru ni se cere însă de UE şi cred că trebuie să discutăm despre deficitul nostru de democraţie şi nu al celor două state pe care le monitorizăm’, a adăugat eurodeputata PNL, care face parte din grupul ALDE din PE, cel care a solicitat dezbaterea privind MCV.

Norica Nicolai a mai spus în plenul PE că România şi Bulgaria sunt întotdeauna judecate după criterii care nu au niciun fel de sursă şi viabilitate în tratate.

‘Întotdeauna suntem judecaţi după practici care nu sunt comune standardelor europene în materie de justiţie şi administrarea justiţiei. Nu avem un acquis comun, suntem diferiţi cultural, avem o tradiţie legală şi juridică total diferită şi acest domeniu este unul de reală subsidiaritate. Nu ni se poate impune o formulă de dictat decât dacă o acceptăm. Dar nu o vom mai accepta foarte mult, domnule comisar, şi acest lucru trebuie să-l transmiteţi dlui preşedinte Barroso. E destul!’, a conchis eurodeputata PNL.

Întrebată de eurodeputatul PDL Cristian Preda, care s-a folosit de procedura cartonaşului albastru (procedură care permite ca, în cadrul unei dezbateri în plenul PE, un europarlamentar care ia cuvântul să primească întrebări din partea altor colegi – n.r.), dacă partidul pe care îl reprezintă nu are niciun înlocuitor pentru ‘ministrul cercetat penal care se află în acest moment în guvern şi care a fost incriminat de raportul MCV’, Norica Nicolai a refuzat să răspundă. ‘Aş vrea să-i reamintesc dlui Preda ce zicea Jean Monet: ‘Construcţia europeană nu se adresează guvernelor şi miniştrilor, se adresează cetăţenilor europeni’. Acest mecanism nu se adresează guvernului României, ci cetăţenilor români. Şi, din acest pu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.