Noul papă, ”cea mai bună alegere posibilă”, potrivit teologului elveţian Küng

Teologul contestatar elveţian Hans Küng a estimat joi că alegerea cardinalului argentinian Jorge Bergoglio în postul de nou papă sub numele de Francisc este ”cea mai bună alegere posibilă /…/, deoarece este un latinoamerican cu sufletul deschis”, relatează AFP.

”Este un om care a dus întotdeauna o viaţă simplă, departe de marile palate somptuoase ale puterii ”, a afirmat teologul într-un interviu în cotidianul La Repubblica, reamintind că Sfântul Francisc de Assisi, care l-a inspirat pe argentinian pentru alegerea numelui său, ”este o alternativă la programul Bisericii considerată drept un sistem de putere”.

Hans Küng, care a înfiinţat fundaţia ”pentru etică planetară” /”Weltethos”/, a fost, ca şi Joseph Ratzinger, unul dintre cei mai tineri participanţi la Conciliul Vatican II. Ei erau în acea vreme prieteni, apoi fiecare a luat-o pe drumul său, elveţianul devenind de atunci un critic ferm al Curiei Romane.

Potrivit teologului, noul papă va trebui să treacă foarte rapid la o remaniere radicală a principalilor conducători ai Curiei Romane.

Cardinalul argentinian este ”candidatul vocilor progresiste din Biserică” şi nu al Curiei, dar acum totul depinde de faptul ”dacă şi cum va putea el să reuşească în lansarea reformelor necesare”, a continuat expertul, estimând că biografia lui Francisc ”lasă să se spere”.

Küng a enumerat concret ceea ce papa Francisc trebuie să facă începând cu numirea secretarului de stat , ”numărul doi” în ierarhia Vaticanului, ”care să nu fie un reprezentant al sistemului roman /…/, ci o persoană gata de reforme”.

Papa ar trebui, de asemenea, să-i schimbe pe toţi conducătorii dicasterelor /ministerele Bisericii Catolice/, să instaureze mai departe sistemul colegial în Curie şi în relaţiile cu episcopii din întreaga lume şi să recunoască ”dreptul de a critica” al diecezelor, comunităţilor şi al credincioşilor simpli.

Dar, pentru problemele cele mai dificile şi cele mai profunde, potrivit teologului, ”va trebui să vadă dacă are forţa necesară”.

”Reformele necesare sunt cunoscute: rolul femeii /…/, contracepţia, hirotonirea de preoţi din rândul femeilor /…/, deschiderea Bisericii către dramele lumii, /…/ etc.” a spus el.

”Problemele Bisericii, de la celibat la criza de vocaţie, sunt probleme mondiale. Să căutăm să fim fericiţi datorită deschiderii de noi perspective de către un Papă ne-european ”, a conchis teologul elveţian.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.