Piaţa muncii: ce spun managerii despre noi angajări în anul 2013?

Primele două luni ale anului 2013 sunt întâmpinate de manageri cu atitudini ce oscilează între un pesimism reţinut şi un optimism moderat în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă şi angajările de noi salariaţi.

 

Dan Bărboi

 Mai multe studii şi anchete de conjunctură, efectuate de diferite entităţi publice sau private, relevă opinii ale companiilor nu foarte diferite privind perspectivele recrutării în această perioadă.

Este încă devreme pentru a avea date, chiar şi provizorii, privind evoluţia angajărilor în economie în primele două luni ale anului, însă studiile conjuncturale au ilustrat întotdeauna destul de fidel tendinţa pieţei, deoarece sunt realizate pe baza răspunsurilor oferite de managerii din industrie, comerţ şi servicii, care ştiu deja ce decizii de angajare vor lua în intervalul acoperit de aceste anchete.

Rezultatele acestor anchete sunt reprezentate de soldul conjunctural, care reprezintă tendinţa indicatorului respectiv, calculată ca diferenţă între ponderea opiniilor favorabile şi cea a opiniilor nefavorabile.

 

  • Anchetele BNR şi INS descriu o atitudine reticentă faţă de noi angajări

În a 3-a decadă a lunii februarie, Banca Naţională a României (BNR) a dat publicităţii rezultatele unui sondaj de conjunctură realizat cu sprijinul sucursalelor sale din teritoriu, pe baza unui eşantion naţional de aproximativ 420 de manageri din industrie şi construcţii.

Pe ansamblu, opiniile formulate de participanţii la sondajul de conjunctură BNR pentru luna februarie au conturat o perspectivă în general nefavorabilă a sectorului industrial, în timp ce sectorul construcţiilor a continuat să se confrunte cu dificultăţi, parţial asociate condiţiilor climaterice.

Citeste si:  Fotbal: Bilete între 5 şi 30 lei la meciul de România - Muntenegru din preliminariile CE 2015 de tineret

În ceea ce priveşte piaţa muncii, în luna februarie, companiile din industrie şi construcţii se aşteptau să opereze, în continuare, reduceri de personal, evoluţie sugerată de menţinerea soldurilor conjuncturale la niveluri negative (-23 la sută, respectiv -56 la sută) şi însoţită de estimări similare şi în urma ajustării seriei soldurilor conjuncturale.

Aşa cum afirmă studiul BNR, disponibilizări erau întrevăzute îndeosebi de respondenţii din industria mijloacelor de transport şi din industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari (solduri conjuncturale -66 la sută şi respectiv -39 la sută), de majoritatea managerilor din activitatea de tipărire şi reproducere pe suporţi a înregistrărilor şi, cu intensitate mai scăzută, de operatorii din industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal (-23 la sută).

O situaţie stabilă, fără modificări sensibile ale cifrei de personal, era anticipată de cel puţin 90 la sută din numărul total al respondenţilor din industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice, activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi a apei calde, subsectorul extractiv şi din industria materialelor de construcţii.

(sursa: BNR)

Astfel, în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, situaţia stă în felul următor:

  • în industria prelucrătoare se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4%;
Citeste si:  De ce Paştele catolic şi cel ortodox se sărbătoresc la date diferite
  • în construcţii, managerii estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -29%);
  • în comerţul cu amănuntul angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%);
  • în servicii se estimează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii februarie 2013 rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,78%, mai mică cu 0,04% decât cea din luna ianuarie a anului 2013, dar mai mare cu 0,41% faţă de cea din luna februarie a anului 2012.

Numărul total de şomeri la finele lunii februarie, de 510.409 persoane, a scăzut cu 2940 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare. Din totalul şomerilor înregistraţi, 202.863 au fost şomeri indemnizaţi şi 307.546 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 5835 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 2895 persoane faţă de luna precedentă, ceea ce poate fi interpretat ca un semnal negativ, şi anume că mulţi dintre şomerii de dată recentă, aflaţi în ajutor de şomaj, au devenit şomeri de lungă durată, care au ieşit din perioada în care primeau acest sprijin.

 Un alt indicator cu evoluţie negativă este şi ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor (60,25%), care a crescut faţă de luna precedentă cu 0,90%.

(sursa: ANOFM)

Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, ANOFM anunţă că, în februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a rămas constantă (6,47%) iar rata şomajului feminin a scăzut de la 5,09% în luna ianuarie la 5,02%. Numărul şomerilor femei la 28 februarie 2013 era de 209.764 persoane.

Citeste si:  Remedii naturiste pentru durerile de spate

La nivel teritorial, numărul de şomeri a crescut în 14 judeţe, cele mai mari creşteri înregistrându-se în judeţele: Dolj (+599 persoane), Cluj (+499), Mehedinţi (+462), Alba (+277), Giurgiu (+208), Bistriţa Năsăud (+107), Hunedoara (+152), Brăila (+151) şi Vaslui (+55).

numărul de şomeri a scăzut în 27 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti şi anume: Bihor (-710), Vâlcea (-516) Dâmboviţa (-471), Prahova (-427), Suceava (-360), Ialomiţa (-270) şi Harghita (-259). în Municipiul Bucureşti numărul de şomeri a scăzut cu 3 persoane.

Judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor sunt: Teleorman (78,75%), Dolj (76,56%), Galaţi (72,63%), Buzău (72,37%), Iaşi (72,35%), Vrancea (71,19%) şi Călăraşi (70,70%).

Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Vaslui (11,02%),  Mehedinţi (10,60%), Dolj (10,32%) şi Teleorman (10,19%), Alba (9,72%), Galaţi (9,44%) şi Buzau (8,49%).  Nivelul minim al ratei şomajului în luna februarie, de 1,76%, se înregistrează în judeţul Ilfov, conform datelor ANOFM. Amplitudinea dintre nivelul de maxim şi cel de minim al şomajului (9,26 pp) este mai mare cu 0,11 pp decât cea din luna precedentă (9,15 pp).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close