Vasile Blaga nu crede că USL va pune în practică reforma administrativ-teritorială a României

Preşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL), Vasile Blaga, crede că proiectul propus de partidul pe care-l conduce pentru reforma administrativ-teritorială a României după modelul polonez nu va fi luat în considerare de Guvernul României. ”Cred că şansele proiectului nostru sunt foarte mici şi, după cum văd eu reacţia Puterii, nici nu se va face ceva, pentru că nu au curaj.

Ce au propus ei iniţial era super-birocratizarea administraţiei publice locale, dar atunci când a apărut presiunea baronilor USL, domnul vicepremier Dragnea a dat-o-n bâlbâială, spunând că nu se va mai stabili doar o singură capitală de regiune. Şi-atunci ce să-nţeleagă cetăţenii? Că Poliţia va fi la Constanţa, iar Forţele de Muncă – la Brăila? Şi asta pentru că s-a pus căruţa înaintea cailor”, a declarat, miercuri, la Tulcea, preşedintele PDL Vasile Blaga.

În opinia sa, guvernanţii aveau obligaţia de a face publice principiile pe baza cărora se va pune în practică reforma administrativ-teritorială a României.

”De această reformă este nevoie pentru ca noi, cetăţenii, să obţinem cel mai bun serviciu public cu putinţă la cel mai bun preţ. În stabilirea regiunilor, există o directivă europeană – 1054/2001 – care stabileşte foarte clar principiile în baza cărora se constituie regiunile – criteriul istoric, cel geografic, socio-cultural, economic, de mediu şi al populaţiei. Aceste lucruri nu sunt spuse de nimeni, dar au început discuţiile dintre satrapi – unde să fie capitala regiunii, cine să o conducă, ce se lasă la judeţ”, a precizat Blaga.

În 18 ianuarie, în timpul unei vizite la Tulcea, liderul PDL şi-a exprimat dezacordul cu privire la propunerea făcută publică de USL pe tema reformei administrativ-teritoriale, menţionând că România trebuie să urmeze modelul Poloniei.

”Când discuţi de regionalizare, trebuie să ţii cont de dezvoltarea ţării, de reducerea birocraţiei şi de absorbţia fondurilor europene, iar din aceste puncte de vedere exemplul polonez este cel mai elocvent. Trebuie să ţinem cont nu numai de specificul economic. Dobrogea, Oltenia, Banatul sunt bine definite, dar nu înţeleg cum ar dori să rămână Moldova în actuala structură. Pe lângă faptul că este cea mai mare – are o populaţie de patru milioane, este şi cea mai săracă regiune de dezvoltare a ţării. Aici (în Tulcea – n.r.) nu este o mare bogăţie, dar echilibrează Constanţa, care are forţă”, a mai spus preşedintele PDL.

Vasile Blaga, a fost miercuri prezent la Tulcea pentru a-şi prezenta moţiunea ‘România dreaptă. PDL – Politică dincolo de lozinci’, cu care va candida la şefia partidului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.