720 de muncitori concediaţi de Mechel Câmpia Turzii aşteaptă, vineri, plata salariilor compensatorii

Muncitorii concediaţi colectiv de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii aşteaptă, vineri, plata salariilor compensatorii datorate de patronatul rus al fabricii şi sunt decişi ca în cazul în care data de 15 martie nu este respectată ca ultim termen pentru achitarea banilor să deschidă o acţiune în justiţie pentru a-şi câştiga drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Mechel datorează celor 720 de muncitori disponibilizaţi colectiv în luna februarie 2013 trei salarii compensatorii în valoare totală de 700.000 de euro. Banii trebuie să fie achitaţi vineri, după succesive amânări. Patronii ruşi ai Mechel Câmpia Turzii au dispus în ultimele luni de 51,9 milioane de euro, după efectuarea unui împrumut de 48,7 milioane de euro şi vânzarea de active în valoare 3,2 milioane de euro.

Firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de cetăţenii ruşi Oleg Svedakov şi Olga Chumakova, a cumpărat, în acest an, cele patru combinate ale Mechel din România cu suma simbolică de 52 de euro. Cei doi acţionari au declarat că nu au bani să achite salariile compensatorii datorate personalului concediat de Mechel şi au anunţat, în ultimele zile, că ar dori să eşaloneze plăţile până în luna mai, deşi la întâlnirea din data de 28 februarie, de la Prefectura Cluj, cu şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Vuşcan, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, şi reprezentanţii sindicatului „Industria Sârmei”, acţionarii Oleg Svedakov şi Olga Chumakova au asigurat că vor face plăţile pe 15 martie, din banii încasaţi prin repunerea în funcţiune a unităţii de la Târgovişte.

Ulterior, noii acţionari ruşi au spus că pot obţine banii pentru salariile compensatorii din dezmembrarea unor utilaje de la Mechel Câmpia Turzii, chiar şi a Laminorului 3, şi vânzarea lor ca fier vechi. Pentru vânzare nu au organizat încă licitaţia. Privitor la dezmembrarea utilajelor şi tăierea lor, ruşii au pretins participarea muncitorilor disponibilizaţi. Aceştia au refuzat să fie voluntari pentru Mechel şi s-au declarat revoltaţi de ideea dezmembrării Laminorului 3, care, spun ei, este „inima combinatului”.

Muncitorii concediaţi au protestat în fiecare zi, începând din 27 februarie, faţă de neplata salariilor compensatorii din data 4 februarie şi nu sunt de acord cu eşalonarea la care vrea să recurgă Invest Nikarom. Ei propun intrarea combinatului în insolvenţă şi cer autorităţilor române să fie verificate atât împrumutul de 48,7 milioane de euro făcut de Grupul Mechel International Holding GmbH, în decembrie 2012, cât şi încasările din vânzarea cu 3,2 milioane de euro a depozitului din Gara Căţelu, precum şi cele din vânzarea de fier vechi, zinc şi plumb. Foştii angajaţi solicită, totodată, condiţionarea returnărilor de TVA către Mechel Câmpia Turzii, de plata salariilor compensatorii datorate personalului disponibilizat şi plata salariilor pentru cei 320 de angajaţi. Pe de altă parte, muncitorii vor ca DNA şi DIICOT să verifice vânzarea cu doar 52 de euro a celor patru combinate Mechel din România.

Aproximativ 1.700 de persoane au fost disponibilizate colectiv, în trei etape, începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii. În statul de funcţiuni au fost păstrate 320 de persoane, la Secţia de Trăgătorie.

Joi, 14 martie, personalul disponibilizat de la Mechel s-a aflat în cea de-a 12-a zi de proteste, la intrarea în unitatea metalurgică, faţă de nerespectarea obligaţiilor asumate de conducerea companiei prin contractul colectiv de muncă.

Miercuri, 13 martie, la adunarea desfăşurată la Clubul Muncitoresc – Casa de Cultură „Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii, în prezenţa prefectului Gheorghe Vuşcan, muncitorii au cerut ca actele de privatizare din 2004 ale întreprinderii „Industria Sârmei”, devenite Mechel, să fie făcute publice pentru a se cunoaşte toate detaliile legate de obligaţiile asumate în document faţă de muncitori, dar şi condiţiile dezavantajoase pentru statul român ale vânzării, însă profitabile pentru persoanele din administraţia centrală care au făcut această tranzacţie.

Foştii angajaţi ai Mechel au prezentat, miercuri, 13 martie, „Manifestul de la Câmpia Turzii” la adunarea de la Clubul Muncitoresc – Casa de Cultură „Ionel Floaşiu” şi au precizat că acesta este singurul document în baza căruia vor purta discuţii şi negocieri. Manifestul face referire la întârzierea nejustificată a plăţii celor trei salarii compensatorii datorate muncitorilor de către Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care patronii ruşi au dispus, în ultimele luni, de suma de 51,9 milioane de euro. Totodată, în manifest se cere scoaterea combinatului din proprietatea Mechel, schimbarea acţionariatului şi verificarea respectării clauzelor contractului de privatizare din 2004.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.