Cam „peste un an” Iranul ar putea avea arma nucleară, afirmă Obama la TV israeliană

Preşedintele american Barack Obama a considerat joi că puţin „peste un an” ar fi timpul necesar ca Iranul să se doteze cu arma nucleară, într-un interviu la o televiziune israeliană difuzat joi, cu o săptămâna înainte de prima sa vizită prezidenţială în Israel.

„Noi credem că este nevoie de un pic mai mult de un an… pentru ca Iranul să dezvolte o armă nucleară, dar evident că nu vrem să aşteptăm până în ultimul moment”, a declarat Obama la al doilea canal privat de televiziune.

„Când mă voi consulta cu +Bibi+ /porecla primului ministru israelian Benjamin Netanyahu/, aşa cum am făcut în ultimii ani pe această temă, mesajul meu va fi acelaşi ca şi înainte: dacă putem rezolva diplomatic, va fi o soluţie mai durabilă”, a explicat preşedintele Statelor Unite.

„În caz contrar, voi continua să păstrez toate opţiunile pe masă”, a spus el. „Când spun toate opţiunile pe masă, toate opţiunile sunt pe masă şi Statele Unite desigur că au capacităţi semnificative”.

„Scopul nostru este de a ne asigura că Iranul nu dispune de o armă nucleară ce ar putea ameninţa Israelul sau declanşa o cursă a înarmărilor în regiune, care ar fi extrem de periculoasă în momentul când deja se întâmplă multe lucruri acolo”.

Ambiţiile nucleare ale Teheranului urmează să constituie unul din principalele dosare pe care Obama îl va discuta în Israel în timpul primei sale vizite ca preşedinte între 20 şi 22 martie, aminteşte AFP.

Marile puteri şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să dezvolte bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.