DNA: 9 inculpaţi, printre care şi fratele lui Dinel Nuţu, urmăriţi penal alături de judecătoare

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de alţi nouă inculpaţi, puşi sub acuzare alături de cele două judecătoare reţinute, printre aceştia şi fratele lui Dinel Nuţu, fost Staicu, mai mulţi avocaţi şi un grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi , judecătoarea Viorica Dinu este acuzată de patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată şi luare de mită, Antonela Costache, de complicitate la trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, de luare de mită, complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, Costel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, de complicitate la luare de mită şi cumpărare a influenţei, dare de mită, soţia lui Daniela Petre, de complicitate la luare de mită, cumpărare a influenţei, şi Marian Staicu, fratele lui Dinel Nuţu, fost Staicu, de dare de mită.

În acelaşi dosar, mai sunt acuzaţi pentru fapte similare Ileana Răducan, avocat în Baroul Dolj, Angela Cîrlan, Leon – Marius Neagu, Marian Catrin, Marian Vasile Tudor.

Procurorii au dispus joi reţinerea celor două judecătoare, precum şi a inculpaţilor Răducan, Tudor, Catrin, Cîrlan şi Neagu, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar faţă de Vasilescu şi soţii Petre, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

Citeste si:  Nu există până în acest moment cetăţeni români victime ale atentatului de la Istanbul

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în ianuarie, inculpatul Vasilescu a primit suma totală de 5.000 de euro de la inculpaţii Răducan (3.500 de euro) şi Petre (1.500 euro), pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Dinel Nuţu (fost Staicu) împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu şi Costache, arată DNA.

În acelaşi context, inculpatul Vasilescu, în baza unei înţelegeri cu Antonela Costache, a pretins de la inculpata Răducan suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru judecătoare, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului.

La rândul său, Viorica Dinu, prin intermediul inculpaţilor Costache şi Vasilescu, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către Ileana Răducan.

Totodată, pentru a determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său, învinuitul Staicu a remis inculpatului Petre suma de aproximativ 60.000 euro.

„Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Viorica Dinu prin intermediul soţiei sale. În plus, Daniela Petre a mai remis inculpatei Dinu aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs. Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Dinel Nuţu (fost Staicu) au eşuat, Viorica Dinu a restituit lui Costel Petre sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro”, susţin anchetatorii.

Citeste si:  Băsescu: Nu-mi aduc aminte ca în 10 ani să fi primit o singură sesizare legată de ilegalităţi comise de Oprescu

Sursa citată menţionează că demersurile de punere în libertate a lui Dinel Nuţu, eşuate iniţial, au continuat şi în cursul lunii februarie, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet.

„Astfel, Antonela Costache şi Viorica Dinu, prin intermediul lui Sorin Vasilescu, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs”, se spune în comunicat.

În cursul lunii decembrie 2012, Viorica Dinu, cu ajutorul celeilalte judecătoare, a primit de la mai multe persoane suma de 32.500 euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale.

Citeste si:  PSD solicită Guvernului scoaterea Tarom de pe lista companiilor care urmează să fie privatizate

În noiembrie anul trecut, inculpaţii Cîrlan şi Neagu, cu ajutorul inculpatului Tudor, au pretins şi primit de la mai multe persoane aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Viorica Dinu susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în mai multe cauze penale.

„Din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan şi Neagu au remis inculpatei Dinu suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat. La rândul său, Viorica Dinu a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro”, mai precizează DNA.

În februarie anul curent, Angela Cîrlan, cu ajutorul inculpatului Neagu, a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare suma de 11.000 euro şi de la inculpatul Catrin suma de 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane arestate preventiv, însă, având în vedere că demersurile au eşuat, aceasta a restituit suma.

Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, miercuri, percheziţia corporală, domiciliară şi informatică, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a celor două judecătoare, iar ulterior a decis suspendarea acestora din magistratură ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close