EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Foştii proprietari ce nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte pentru licitaţii sau preschimbare în bani

0

Foştii proprietari de imobile naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi, drept măsură compensatorie, puncte cu valoare de un leu, cu care vor putea participa la licitaţii publice pentru achiziţionarea altor case sau, începând cu 2017, pot opta pentru valorificarea acestora în numerar.

Procedura este stipulată în proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România. Documentul a fost postat joi pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, urmând ca Executivul să-şi angajeze răspunderea pentru acesta în faţa Parlamentului pe 26 martie.

Astfel, potrivit proiectului de lege, „cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură la nivelul entităţilor învestite de lege se soluţionează prin acordare de măsuri compensatorii sub formă de puncte”.

Evaluarea imobilului se face prin aplicarea unei grile notariale valabile la data intrării în vigoare a legii de către secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, din subordinea Cancelariei Primului-ministru, şi se exprimă în puncte. Un punct are valoare de un leu. Numărul de puncte se stabileşte după scăderea valorii actualizate a despăgubirilor încasate pentru imobilul evaluat.

Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorificate prin achiziţionarea la licitaţia publică naţională de imobile din Fondul naţional începând cu 1 ianuarie 2016. Licitaţiile se organizează săptămânal, în regim de videoconferinţă, la sediul central al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Persoanele care îşi vor adjudeca imobile vor primi în termen de zece zile un proces verbal de adjudecare, ce se va transmite Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în vederea înscrierii în Cartea Funciară, se arată în document.

În termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianaurie 2017, deţinătorul care face dovada că a participat la cel puţin două licitaţii naţionale de imobile poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar.

„Deţinătorul poate solicita anual Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor emiterea unui titlu de plată pentru cel mult 14% din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi nevalorificate în cadrul licitaţiei naţionale de imobile, ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate. Sumele cuprinse în respectivele titluri se plătesc de către Ministerul Finanţelor Publice în cel mult 180 de zile de la emitere. Punctele netransformate în numerar se pot valorifica în continuare în cadrul licitaţiilor naţionale de imobile”, se precizează în proiectul de lege.

Modalitatea de valorificare în numerar va fi reglementată prin norme de aplicare a legii.

Persoanele care se consideră îndreptăţite – adică au depus cereri de despăgubire, care nu au fost soluţionate până la intrarea legii în vigoare – pot completa cu înscrisuri dosarele în termen de 90 de zile de la data la care li se comunică în scris documentele necesare soluţionării cererilor.

Acest termen poate fi prelungit, la cerere, pentru o perioadă de 60 de zile, dacă persoana care se consideră îndreptăţită face dovada efectuării unor demersuri privind completarea dosarului în raport cu alte instituţii.

Entităţile învestite de lege, care mai au de soluţionat cel mult 2.500 de cereri – formulate potrivit Legii 10/2001 înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi – au obligaţia de a le soluţiona şi de a emite decizie de admitere sau respingere a acestora în termen de 12 luni. Dacă au între 2.500 de cereri şi 5.000 de cereri, trebuie să se pronunţe în termen de 24 de luni, iar entităţile învestite legal care mai au de soluţionat peste 5.000 de cereri sunt obligate să le soluţioneze în timp de 36 de luni. Toate aceste termene curg începând cu 1 ianuarie 2014.

Entităţile învestite de lege au obligaţia de a stabili numărul cererilor înregistrate şi nesoluţionate, de a afişa aceste date la sediul lor şi de a le comunica Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, urmând ca datele centralizate să fie publicate pe site-ul instituţiei.

Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar cele transmise ulterior – în termen de 60 de luni de la data înregistrării.

Decizia emisă de entitatea învestită de lege poate fi atacată în cel mult 30 de zile de la data comunicării. Dacă emiterea deciziei întârzie, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa instanţei într-un interval de şase luni de la expirarea termenelor prevăzute pentru soluţionarea cererilor.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.