Liviu Dragnea: Comunele nu trebuie desfiinţate brusc, trebuie încurajate să se asocieze

O desfiinţare bruscă a comunelor, în contexul procesului de regionalizare, ar speria populaţia, în schimb, ar trebui încurajat procesul de asociere a acestora, menţinându-se o parte din structurile locale, a susţinut joi vicepremierul Liviu Dragnea, la o masă rotundă organizată de Societatea Academică din România.

„Despre desfiinţarea sau nedesfiinţarea comunelor. Este imposibil să începi cu un asemenea proces, pentru că populaţia va fi speriată şi va respinge (ideea – n.r.) şi orice proces de genul acesta, după părerea mea, dacă nu are suport public, nu va rămâne decât o dorinţă sau un model teoretic. În schimb, vrem ca, dacă reuşim să facem regionalizarea şi regiunile o să înceapă să funcţioneze, în următorii trei ani, 2014-2016, să stimulăm prin toate programele naţionale şi prin cele europene asocierea între comune. Adică dacă aceste patru comune vor fi stimulate să se asocieze şi prin această asociere să beneficieze de fonduri naţionale şi publice europene şi cetăţenii de acolo văd că în doi-trei ani de zile încep să aibă acces la civilizaţie, atunci putem induce această posibilitate şi ei să nu mai fie speriaţi că dacă se asociază şi dispare primarul din comuna lor, vor fi obligaţi să muncească mai mult”, a explicat Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

El a spus că se poate discuta despre o variantă de lucru conform căreia sediul primăriei din fiecare comună să fie menţinut, existând o posibilă structură cu patru viceprimari şi un singur primar. Dragnea a subliniat că reorganizarea administrativă trebuie bine gândită, asigurându-se transparenţa procesului.

Potrivit vicepremierului, actualul sistem generează blocaje care nu pot fi rezolvate decât prin înfiinţarea regiunilor. El subliniat de asemenea că nu este atât de important numărul regiunilor, cât dezvoltarea echilibrată a ţării. În acest sens, s-au constituit trei grupuri de lucru pe lângă Ministerul Dezvoltării: un grup de lucru academic, unul din care fac parte aleşi locali şi parlamentari şi altul al societăţii civile. Acestea lucrează la elaborarea criteriilor care odată definite vor fi introduse într-un model matematic de configurare a regiunilor, a arătat Dragnea.

„În ceea ce priveşte reşedinţele, a fost o mare dezbatere şi probabil că încă mai e o mare frământare: unde va fi reşedinţa din regiunea nu ştiu care. Şi au început deja discuţii, dispute la televizor: ‘oraşul meu e mai frumos, al tău e mai urât’ şi aşa mai departe. Nu aşa vor fi stabilite reşedinţele de regiune. În schimb, noi am lansat o idee în dezbatere, şi a început să prindă adepţi, şi anume: vrem ca într-o regiune să fie sediul administrativ (…), în schimb, în fiecare reşedinţă din fiecare judeţ din regiunea respectivă să fie stabilită o instituţie regională”, a afirmat ministrul.

Dragnea şi-a exprimat speranţa că acest model va aduce mai multe beneficii, deoarece este important ca fiecare comunitate să simtă că beneficiază de avantajele descentralizării.

Societatea Academică din România îşi prezintă joi, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Raportul de Analiză şi Prognoză pe anul 2013, care analizează capacitatea statului român de a gestiona probleme de politici publice pe parcursul anului 2012, precum şi resursele relansării României în anul 2013, în contextul recesiunii economice la nivel european.

Raportul se bazează pe cercetări originale ale experţilor şi colaboratorilor SAR şi cuprinde mai multe studii – Prognoze 2013, Deficit structural: Cum am aburit FMI şi ce vine după, Capacitate administrativă: Cea mai bună strategie de creştere economică este buna guvernare, Regionalizare şi fonduri UE: Cum să nu faci rău până să faci bine, Resurse sau rente? Riscuri şi beneficii ale privatizării în 2013, Politica de sănătate: Stop concurenţei neloiale public-privat în sectorul sanitar românesc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.