Ponta: Guvernul României sprijină un mecanism european de protejare a valorilor fundamentale ale UE

Premierul Victor Ponta a declarat joi, 14 martie, la Bruxelles, după summitul Partidul Socialiştilor Europeni (PSE), că şi-a anunţat colegii din familia socialistă că guvernul României sprijină ideea înfiinţării unui mecanism european care să monitorizeze respectarea tuturor condiţiilor privind valorile fundamentale ale UE.

Şeful guvernului român a spus că a abordat tema unui eventual mecanism pentru protejarea valorilor fundamentale ale UE, formulată într-o scrisoare a miniştrilor de externe din Germania, Olanda, Danemarca şi Finlanda trimisă săptămâna trecută Comisiei Europene (CE), tocmai pentru că la reuniunea PES se afla şi omologul său danez.

‘Am folosit această ocazie, tocmai pentru că era şi premierul Danemarcei aici, tocmai pentru a-mi anunţa colegii prim-miniştri asupra faptului că guvernul pe care-l conduc sprijină ideea înfiinţării unui mecanism european care să monitorizeze respectarea tuturor condiţiilor privind statul de drept, respectarea standardelor europene. Este în interesul României să aibă un set de reguli şi de standarde foarte clare, pentru ca după criza politică de anul trecut să dovedim de fiecare dată că ţara noastră şi guvernul pe care-l conduc respectă toate acest standarde europene, (…) guvernul pe care-l conduc vrea să demonstreze că noi respectăm şi sprijinim orice mecanism clar, eficient, de implementare a statului de drept şi a regulilor europene’, a spus Victor Ponta într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă este de acord cu ideea de a introduce sancţiuni precum suspendarea fondurilor UE pentru statele care nu respectă valorile fundamentale, premierul a precizat că nu a discutat despre acest lucru.

‘Eu nu am vorbit despre sancţiuni, am vorbit despre faptul că este în avantajul României să existe nişte standarde clare şi corecte. Eu am lucrat foarte bine cu preşedintele /Jose Manuel/ Barroso în CE, când mi s-au spus nişte lucruri clare, cele 11 puncte au fost foarte clare. Când nu mai există standarde clare este foarte uşor să arunci acuzaţii în general şi e foarte uşor să minţi. Citesc despre europarlamentari români care vorbesc despre 2 milioane de voturi fraudate la referendum, a fost o minciună. Citesc despre faptul că am schimbat constituţia la fel ca şi în Ungaria, cel puţin românii ştiu că nu am schimbat nicio literă’, a adăugat el.

Victor Ponta spune că dacă s-ar introduce un astfel de mecanism, acest lucru ar putea duce la eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

‘Poate fi o soluţie în mod sigur. Pentru că altfel MCV-ul a plecat de la ceva în 2005 şi nu mai are nicio legătură cu ce a fost atunci. Nu poţi să faci MCV doar pentru România şi Bulgaria şi să nu faci pentru Croaţia, care intră acum sau pentru ţările care vor intra. E o anomalie, pe care în mod sigur viitoarea Comisie o va trata în spiritul european şi în spiritul legalităţii’, a precizat premierul.

El a mai spus că a mulţumit tuturor premierilor prezenţi la summitul PSE ‘pentru că absolut toţi, fără nicio excepţie, prin guvernele lor, au sprijinit România la ultimul Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) pentru ideea de a avea acces la spaţiul Schengen’, adăugând că este convins că va beneficia de sprijinul acestor guverne şi în consiliile care urmează.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.