EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Posibilă fraudă cu carne tocată: carne de cal în loc de carne de vită

0

Autorităţile române au avertizat joi, pe Sistemul Rapid de Alertă, despre o posibilă suspiciune de fraudă prin înlocuirea de carne de vită cu carne de cal se pare în cazul a circa 200 de kilograme de carne tocată, a anunţat, joi, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu.

Potrivit acestuia, este vorba despre un magazin din Bucureşti.

„În cursul zilei de astăzi (joi – n.r.) a apărut pe Sistemul Rapid de Alertă o suspiciune de fraudă, de substituire de specie carne de vită cu carne de cal. Am declanşat ancheta, colegii noştri au sechestrat lotul incriminat. Este vorba de o cantitate de aproximativ 200 de kilograme de carne tocată. E vorba despre o unitate autorizată sanitar-veterinar din Bucureşti. Este o unitate autorizată sanitar-veterinar care distribuie produse alimentare către populaţie. Este vorba de un magazin în care s-a găsit acest produs suspect. S-au recoltat probe din această cantitate, se vor face analizele. Sunt plecaţi în teritoriu colegii, la unitatea care a livrat şi a procesat carnea iniţial şi a dat către piaţă carne tocată. După ce avem rezultatele analizelor de laborator şi a anchetei, vă vom anunţa”, a spus Mănăstireanu.

Acesta a precizat că autorităţile române au declanşat alerta.

”Este o alertă care a fost iniţiată de autorităţile române, iar ancheta este în plină desfăşurare. Este un lucru obişnuit, apare pe Sistemul Rapid de Alertă, nu aduce atingere siguranţei alimentare a cetăţeanului, este doar o chestiune de fraudă: cineva şi-a permis să eticheteze greşit sau în mod eronat carnea de vită, iar noi avem suspiciunea că există înlocuire de specie vită cu carne de cal, ceea ce înseamnă fraudă”, a explicat şeful interimar al Autorităţii.

Reprezentantul ANSVSA a mai spus că nu poate da date suplimentare, întrucât informaţiile de pe Sistemul Rapid de Alertă sunt confidenţiale până la închiderea anchetei.

„Nu pot să vă dau date de pe sistemul rapid de alertă, datele sunt confidenţiale până se închide ancheta. Alerta a fost lansată în cursul zilei de azi. Colegii gestionează Sistemul Rapid de Alertă, care este un sistem dinamic, zilnic ne apar pe acest sistem tot felul de alerte referitoare la suspiciuni de alimente contaminate sau de fraude vizavi de substituirea de specii. În momentul în care se descoperă aceste alerte, imediat se declanşează ancheta, se sechestrează loturile respective”, a adăugat el.

În plus, Mănăstireanu a ţinut să precizeze că această neregulă s-a descoperit în urma unui control oficial al inspectorilor sanitar-veterinar care a avut loc săptămâna trecută, buletinul de analiză a apărut în cursul zilei de miercuri, iar joi s-a pus pe Sistemul Rapid de Alertă.

„Până nu avem un buletin de analiză care să suspicioneze un anumit produs, noi nu putem să punem pe Sistemul Rapid de Alertă orice. Când se întâlnesc toate elementele Sistemului Rapid de Alertă, toate informaţiile sunt puse acolo şi colegii noştri dau drumul la alertă. Dacă s-au vândut mici la consumator vom afla după ce vom avea rezultatele anchetei. Tocmai de aceea am izolat lotul, l-am oprit de la comercializare, recoltăm probe şi mergem la procesator. Pe etichetă era trecut carne tocată de vită”, a conchis preşedintele interimar al ANSVSA.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.