Prima zi de lucrări a Consiliului European s-a terminat cu noi angajamente, dar fără decizii concrete

Liderii europeni au încheiat prima zi de lucrări a Consiliului European fără nicio decizie concretă, însă au discutat despre doza de flexibilitate necesară în asanarea finanţelor publice pentru a relansa creşterea şi a combate şomajul, în principal în rândul tinerilor, pe fondul protestelor sociale împotriva austerităţii.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat după reuniune că a existat ‘o mare convergenţă de idei’, explicând că obiectivul vizat a fost ca ‘disciplina bugetară să fie compatibilă cu perspectiva creşterii’. Franţa solicită un răgaz pentru a-şi aduce deficitul public la 3% şi doreşte o relaxare a austerităţii.

Fidelă poziţiei sale, cancelarul german Angela Merkel a subliniat, pe de altă parte, că ‘consolidarea financiară, reformele structurale şi creşterea nu sunt incompatibile, ci merg mână în mână’.

Preşedintele Consiliului European a subliniat că ‘singura cale de a ieşi din criză este să atacăm cauzele de la rădăcină’.

‘Discuţiile au fost foarte aplicate şi strategia noastră economică are patru aspecte de bază. Primul este restabilirea stabilităţii financiare, o condiţie vitală pentru încrederea consumatorilor şi investitorilor, o condiţie cheie pentru creşterea cererii interne şi creştere. Al doilea este asigurarea unor finanţe publice sănătoase, iar al treilea este combaterea de urgenţă a şomajului, în special pentru tineri, a cărora situaţie este dramatică în unele ţări. Al patrulea aspect este realizarea de reforme pe termen lung şi competitivitate. Trebuie să ne pregătim pentru viitor’, a declarat Herman Van Rompuy, după încheierea primei zile de lucrări.

El a mai spus că ‘creşterea şi joburile nu sunt lucruri pe care guvernele să le poată cumpăra sau invoca’.

‘Fiecare ţară trebuie să facă alegeri care au sens pe termen lung. Să efectueze reforme structurale bine concepute, să combată evaziunea fiscală şi să scadă costurile muncii, să nu reducă cheltuielile în domenii vitale ca cercetarea şi inovarea şi să lanseze măsuri direcţionate şi rapide pentru a promova creşterea şi angajările, în principal în rândul tinerilor’, a adăugat Van Rompuy.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a afirmat că deşi situaţia macroeconomică se ameliorează, conform mai multor indicatori, şi este mai stabilă, rata şomajului este inacceptabil de ridicată.

‘Asta înseamnă că trebuie să abordăm problema echităţii sociale. Povara multora dintre cetăţenii noştri a devenit de nesuportat. Aşa că ei trebuie să simtă că eforturile incredibile pe care le fac sunt pentru un motiv şi sunt repartizate echitabil în societate, inclusiv în sectorul financiar’, a declarat şeful executivului comunitar, în conferinţa de presă desfăşurată după încheierea summitului.

El a vorbit despre acţiunile întreprinse până în prezent pentru stimularea angajărilor în rândul tinerilor, respectiv formarea de echipe de acţiune pentru tineri, adoptarea Pachetului de angajare pentru tineri, a Iniţiativei pentru tineri şi a ‘Garanţiei pentru tineret’. ‘Trebuie să lucrăm împreună, ţară cu ţară, sector cu sector pentru a vedea cum pot oamenii să revină în câmpul muncii’, a adăugat şeful executivului comunitar.

Textul concluziilor menţionează că statele membre şi UE vor întreprinde acţiuni hotărâte pentru a promova competitivitatea, creştere şi joburi, în conformitate cu priorităţile prevăzute în Analiza anuală a creşterii, respectiv urmărirea unei consolidări fiscale diferenţiate, care să stimuleze creşterea, restabilirea capacităţii de creditare pentru economie, combaterea şomajului şi a consecinţelor sociale ale crizei şi modernizarea administraţiei publice.

Concluziile Consiliului European menţionează că abordarea şomajului în rândul tinerilor rămâne ‘cea mai importantă provocare socială’ pentru UE, problemă căreia trebuie să i se acorde o ‘atenţie specială’.

Textul adaugă că după acordul din februarie 2013 privind Iniţiativa pentru angajarea tinerilor, Comisia Europeană a venit cu o serie de propuneri care vor permite ca aceasta să devină operaţională de la 1 ianuarie 2014. Între timp, statele membre pot folosi toate fondurile structurale relevantă din perioada actuală de programare pentru a combate şomajul în rândul tinerilor, mai menţionează textul.

De asemenea, concluziile insistă asupra necesităţii de a reduce întârzierile acumulate în realizarea pieţei interne europene şi prevede un calendar de summituri tematice în câteva dosare cruciale pentru economia europeană, precum energia, inovarea. noile tehnologii şi industria.

După prima zi de lucrări a Consiliului European, liderii din zona euro s-au reunit separat pentru a discuta situaţia economică din Eurogrup cu preşedinţii Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi al Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

Vineri, după ce vor discuta în cursul dimineţii despre relaţiile cu partenerii strategici, printre care şi Rusia, şefii de stat şi de guvern vor lăsa locul miniştrilor de finanţe, care vor încerca să finalizeze planul de asistenţă financiară pentru Cipru. ‘Sperăm să ajungem la o soluţie încă de vineri’, a declarat noul preşedinte al ţării, Nicos Anastasiades.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.