EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Serghei Stanişev: UE a apăsat prea mult pe acceleraţia austerităţii şi riscă să ajungă la destinaţie rănind o mulţime de oameni

Uniunea Europeană a apăsat prea mult pe acceleraţia austerităţii şi riscă să ajungă la destinaţie rănind o mulţime de oameni, dacă nu este atentă la toate semnele de pe marginea drumului – semnele de creştere, de creare de locuri de muncă şi semnele care indică riscul prelungirii acestei recesiuni majore, declară preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, într-un interviu acordat Agerpres.

Stanişev, care este şi preşedintele Partidului Socialist Bulgar (PSB), a explicat că a refuzat mandatul preşedintelui bulgar de a forma un guvern de tranziţie pe motiv că bulgarii nu vor acest Parlament şi prin urmare nu au nevoie de un nou guvern sprijinit de acesta.

În fine, politicianul bulgar nu a împărtăşit ideea că aderarea la Schengen nu este şi nu ar trebui să fie cea mai importantă prioritate pentru Bulgaria.

AGERPRES: La 18 februarie, Partidul Socialiştilor Europeni a sărbătorit a 20-a sa aniversare. Cum este PES în 2013 faţă de PES de acum două decenii şi care sunt provocările cu care se confruntă partidul în viitorul apropiat?

Serghei Stanişev: PES este identic în termeni de principii, acum, cu 20 de ani în urmă, şi va fi aşa şi în viitor. Noi dorim în continuare să ne asigurăm că societatea este liberă şi echitabilă, că instituţiile democratice sunt în mod constant şi vigilent menţinute şi că există un puternic sentiment de cetăţenie cuprinzătoare, indiferent de rasă, religie, sex sau poziţie socială.

Provocările sunt numeroase. Am avut cinci ani de criză economică şi cinci ani de guvernare conservatoare în UE. Cele două nu au mers bine împreună. Trebuie să aducem Europa înapoi la cetăţeni şi înapoi la o bază care să reflecte concret preocupările lor.

AGERPRES: Austeritatea a dus la căderea unui alt guvern, de data aceasta guvernul premierului bulgar Boiko Borisov, care a demisionat pe fondul protestelor masive de stradă, netezind calea pentru alegeri anticipate. Care credeţi că ar putea fi alternativa la austeritate, ţinând seama de faptul că criza economică nu s-a încheiat încă?

Serghei Stanişev: Când vine vorba de austeritate situaţia este clară. A susţine doar reduceri ale cheltuielilor publice nu reprezintă soluţia corectă. Îi loveşte cel mai greu pe cei mai slabi, face ca oamenii obişnuiţi să simtă că Europa nu lucrează pentru ei, iar în termeni economici împiedică orice şansă de creştere să producă efecte.

Ceea ce se întâmplă în Europa este că consolidarea fiscală a mers prea departe şi prea repede. Uniunea Europeană a apăsat prea mult pe acceleraţia austerităţii. Atunci când depăşeşti limita de viteză, faci greşeli şi în cele din urmă pierzi controlul. Lucrul de care avem nevoie este o politică economică inteligent echilibrată, atentă la toate semnele de pe marginea drumului – semnele de creştere, de creare de locuri de muncă şi semnele care indică riscul prelungirii acestei recesiuni majore. Redresarea se va baza pe crearea de locuri de muncă, investiţii şi creştere. Să conducem către acea destinaţie în siguranţă. Dacă nu o vom face, vom sfârşi prin a răni o mulţime de oameni.

AGERPRES: La 27 februarie, aţi refuzat oficial un mandat din partea preşedintelui Rosen Plevneliev de a încerca formarea unui guvern. De ce?

Serghei Stanişev: Este mai mult decât simplu – nu putem forma un guvern care nu este ales de populaţie. Cu zece zile înainte de acest eveniment, partidul nostru, PSB a avut un congres şi am spus cu claritate că Bulgaria are nevoie de un nou guvern, dar după alegeri corecte. Pe de altă parte, ar putea face ceva guvernul cu acest Parlament, cu un rating de încredere de 6%? Oamenii nu vor acest Parlament şi prin urmare nu au nevoie de un nou guvern sprijinit de el.

Peste 100.000 de bulgarii au demonstrat în stradă săptămâni în şir raliindu-se împotriva guvernului Borisov şi a majorităţii acestuia din Parlament. Aşa că am refuzat mandatul, dar i-am explicat foarte clar preşedintelui ce ar trebui să facă guvernul interimar. Este totodată în conformitate cu Constituţia ceea ce ar trebui să facă el. În primul rând, trebuie să organizeze alegeri libere şi corecte după două luni. Nu este posibil să se vorbească şi să se aibă încredere în alegeri corecte fără manipulări, dacă conducerea Ministerului de Interne continuă să fie cea numită de fostul ministru Ţvetan Ţvetanov. Din păcate, se pare că noul ministru este unul dintre aliaţii săi apropiaţi. Guvernatorii regionali numiţi de guvernul anterior ar trebui de asemenea să fie înlocuiţi. Şi în fine, acest nou guvern trebuie să adopte măsuri speciale pentru a calma tensiunea socială acumulată de predecesorii lui.

AGERPRES: Cu acea ocazie, aţi spus, de asemenea, că Partidul Socialist Bulgar va prezenta populaţiei un program de schimbare radicală pentru a institui o Bulgarie socială şi democratică. Care sunt cele mai importante puncte ale acestui program?

Serghei Stanişev: Aceasta este o întrebare la obiect. Noi ştim ce vrem şi ce trebuie să facem pentru bunăstarea populaţiei. Vă voi spune pe scurt. În primul rând, o reformă fiscală care prevede înlocuirea cotei unice de impozitare cu impozitul progresiv, incluzând o bază de exceptare a persoanelor cu cel mai mic venit. În al doilea rând, există introducerea modelului de impozitare pentru finanţarea sistemului de sănătate. În al treilea rând, revenirea la vârsta de pensionare stabilită anterior; reintroducerea indexării anuale a pensiilor.

Apoi, investiţii de stat în crearea şi atragerea unor industrii avansate tehnologic, inclusiv co-investiţii. În al cincilea rând, reactivarea şi promovarea cooperativelor agricole de consum şi a forţei de muncă cooperatiste. Stimularea de către stat a educaţiei şi asigurarea primului loc de muncă sunt, de asemenea, de o importanţă vitală. În al şaptelea rând, dezvoltarea prioritară a ştiinţei şi învăţământului superior. Aceasta merge împreună cu digitalizarea serviciilor publice şi reforma administrativă.

Nu am uitat nici stimularea de către stat de noi locuri de muncă. Şi în sfârşit, dar nu în ultimul rând, repornirea proiectului Belene. Ştiţi că am iniţiat un referendum cu privire la acest proiect, primul referendum din Bulgaria în ultimii 23 de ani, iar populaţia şi-a exprimat opinia în mod clar. Oamenii doresc dezvoltarea în continuare a energiei nucleare în Bulgaria.

AGERPRES: Aţi declarat recent că Bulgaria are nevoie de o schimbare radicală. Cum concepe partidul dvs această schimbare?

Serghei Stanişev: Am spus că Bulgaria are nevoie de o schimbare radicală cu mai bine de un an în urmă şi am repetat recent acest lucru la congres. La aceasta ne referim atunci când vorbim despre o schimbare radicală – toate priorităţile PSB menţionate mai sus. În numele acestor priorităţi am declarat că dorim să ne asumăm responsabilitatea guvernării ţării noastre. Această schimbare este urgentă; ea este o necesitate; nu este partizană, ci mai degrabă o sarcină naţională. Acesta este motivul pentru care există o suprapunere a nevoii de politică de stânga, politică socială şi nevoile societăţii. Soluţionăm problemele naţionale cu politici de stânga!

AGERPRES: Partidul dvs a promis să reducă taxele pentru cei cu venituri mici prin eliminarea cotei unice (de impozitare) de 10%. Asta înseamnă că, în cazul în care partidul dvs va câştiga alegerile anticipate, va fi în favoarea unui sistem gradual şi, dacă da, cum va funcţiona acest sistem, care vor fi noile cote?

Serghei Stanişev: Nu vom elimina cota unică (de impozitare) de 10% şi taxa pe companii de 10%. Însă intenţionăm să o reducem pentru cei cu venituri mici. Realmente, bogaţii ar trebui să arate solidaritate şi să plătească mai mult. Însă acest lucru nu se aplică persoanelor din clasa de mijloc, companiilor mici, care sunt cu adevărat lovite de guvernul Borisov şi de dependenţa sa de monopoluri. În ultimii patru ani, peste 200.000 de întreprinderi mici şi mijlocii au dispărut mulţumită măsurilor de austeritate şi guvernului incompetent.

AGERPRES: Ideea Partidului Socialist Bulgar privind un prag netaxabil pentru cele mai mici venituri a fost salutată de sindicate, dar criticată de unii analişti care au spus că ar putea produce o gaură în buget şi conduce la o povară în realitate mai mare pentru contribuabili. Cum răspundeţi la aceste critici?

Serghei Stanişev: Ideea nu este de a spori povara pentru contribuabili, ci dimpotrivă. Pe de altă parte, vorbim de solidaritate – cu cât primeşti mai mult, cu atât plăteşti mai mult. Ar trebui să existe investiţii, locuri de muncă, afaceri etc. Ce persoană va plăti taxe dacă nu are niciun venit sau nici măcar bani să-şi achite curentul? De aceea vorbesc de o schimbare radicală. În următorii patru ani trebuie să schimbăm direcţia dezvoltării Bulgariei într-un fel care să fie continuat de următorul guvern. Avem nevoie de continuitate şi consecvenţă dacă vrem să atingem cele mai mari obiective ale poporului şi ţării noastre. Politicile noastre ar trebui să deschidă calea pentru rezolvarea celor mai acute provocări strategice ale Bulgariei, printre care criza demografică, pe care o putem numi chiar catastrofa demografică, investiţia în resursele umane, protejarea şi dezvoltarea resurselor naturale, bogăţia energetică şi industrializarea avansată tehnologic.

AGERPRES: Cum poate Bulgaria, dar de altfel şi România, să atingă măcar nivelul european mediu de competitivitate, dezvoltare umană, educaţie, viaţă socială, venituri şi calitate a vieţii?

Serghei Stanişev: Ambele ţări s-au transformat enorm în ultimii 20 de ani. Însă trebuie să ne amintim că ţările noastre fac parte dintr-o lume incredibil de interconectată. Uniunea Europeană trebuie să se asigure că toate nivelurile funcţionează în cel mai eficient şi coordonat mod posibil. La nivelul Uniunii Europene, trebuie să ne amintim că cel mai bun mod de a concura pe scena lumii este ca un bloc care funcţionează unitar. Uniunea a fost construită pe unitate, şi nu pe principiul ‘divide et impera’. Arhitectura economică trebuie echilibrată pentru a le permite ţărilor periferice să aibă acces la investiţii, astfel încât să-şi poată construi propria capacitate de a concura.

La nivel naţional, trebuie să ne asigurăm că progresul economic nu are loc pe seama celor mai slabe şi vulnerabile persoane din societăţile noastre. În România, prietenul meu Victor Ponta se asigură că greşelile făcute prin tăierile severe în domenii esenţiale sunt corectate. În Bulgaria, la 12 mai, cetăţenii bulgari vor avea ocazia să se asigure că ţara noastră are şansa să înceapă să se îndrepte din nou într-o direcţie progresivă pozitivă.

AGERPRES: În opinia dvs, ce mai trebuie să facă Bulgaria şi România pentru a obţine unde verde din partea miniştrilor de interne din UE pentru aderarea la Schengen?

Serghei Stanişev: Monitorizarea a fost făcută, criteriile au fost îndeplinite, iar regulile au fost respectate. Prin urmare, decizia nu ar trebui să fie luată pe baza unei liste separate şi arbitrare de consideraţii politice. Aşa cum am menţionat, UE acţionează cel mai bine când toată lumea joacă după aceleaşi reguli. Regulile sunt convenite în avans şi ar trebui respectate.

AGERPRES: Comisarul european (bulgar) Kristalina Gheorghieva a declarat sâmbătă, la radio Darik, că aderarea la Schengen nu este şi nu ar trebui să fie cea mai importantă prioritate pentru Bulgaria şi că ţara ar trebui să aştepte un an sau doi înainte să intre. Împărtăşiţi aceeaşi viziune?

Serghei Stanişev: Cred că este un nonsens şi, bineînţeles, nu împărtăşesc aceeaşi viziune. Cum de, atunci când partidul său GERB a ajuns la putere, acesta a fost unul din cele mai importante obiective şi o promisiune în program pentru susţinătorii lor? Au spus că acesta e unul din cele mai importante lucruri pentru ei şi pentru Bulgaria şi că îl vor face. Însă au eşuat, aşa cum au eşuat şi în politica lor internaţională. Pur şi simplu nu au putut să-l facă, deoarece nu au putut să respecte o mulţime de alte promisiuni. Corupţia este mai mare ca oricând, la fel şi sectorul economiei gri. Nu au putut opri activităţile criminale, traficul, grupurile de crimă organizată, nivelul mare de corupţie.

Cine are nevoie în Schengen de o ţară cu un astfel de guvern. Schengen nu înseamnă doar unele reguli tehnice şi garanţii, ci presupune de asemenea voinţă politică şi încredere politică. Este evident că lui Borisov şi guvernului său le-au lipsit amândouă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata