Slovenia: primul ministru desemnat Alenka Bratusek şi-a format guvernul

Primul ministru desemnat sloven, Alenka Bratusek /centru-stânga/, a prezentat joi parlamentului componenţa guvernului său, care trebuie acum să fie aprobat cu majoritate absolută de cei 90 de deputaţi, informează AFP.

Această listă, depusă cu două ore şi jumătate înainte de limita legală prevăzută de constituţie /la miezul nopţii/, cuprinde 13 miniştri. Portofoliul Finanţelor a pus problema până în ultimul moment. În cele din urmă, el a revenit lui Uros Cufer, membru al Sloveniei Pozitive /PS, centru-stânga/, partidul dnei Bratusek.

Aceasta a anunţat miercuri semnarea unui acord de guvern între PS şi alte trei partide, Partidul pensionarilor /DeSUS/, Lista de cetăţeni /DL, centru-dreapta/ şi Partidul social-democrat /SD/.

În guvernul propus de Alenka Bratusek figurează cinci miniştri ai Sloveniei Pozitive, dintre care cel al economiei.

Lista de cetăţeni obţine trei ministere, dintre care Ministerul de Interne, care revine liderului partidului Gregor Virant.

Social-democraţii primesc la rândul lor trei ministere, dintre care cel al Muncii, Familiei şi Afacerilor Sociale.

În cele din urmă, Partidul pensionarilor obţine două ministere, dintre care al Afacerilor Externe, care va fi condus de Karl Erjavec, deja şef al diplomaţiei în guvernul precedent al conservatorului Janez Jansa, răsturnat de o moţiune de cenzură la 28 februarie.

Parlamentul sloven urmează să se reunească în sesiune extraordinară săptămâna viitoare pentru a se pronunţa asupra acestui guvern. Data de 20 martie este adesea avansată de mass-media locală. Preşedintele parlamentului ar putea anunţa vineri data oficială.

Acordul de guvern încheiat miercuri asigură o majoritate de 49 de locuri în parlament /27 PS, 10 SD, şapte DL şi cinci DeSUS/, cu excepţia celor doi membri reprezentând minorităţile etnice şi care votează în teorie în favoarea guvernului, şi a trei deputaţi fără etichetă.

În conformitate cu acest acord, viitorul guvern îşi fixează ca „obiectiv prioritar” continuarea măsurilor de „consolidare bugetară ce nu împiedică creşterea” economică. El prevede de asemenea „reduceri de cheltuieli publice” şi o „creştere temporară” a TVA.

Alenka Bratusek, în vârstă de 42 de ani, este prima femeie ce va deţine funcţia de prim-ministru al Sloveniei de la declararea independenţei acestei ţări rezultate din fosta Iugoslavie în 1991.

Fost înalt funcţionar în Ministerul de Finanţe, specialist în chestiuni bugetare, ea va avea nevoie de competenţele sale pentru a face faţă crizei economice şi sociale grave ce loveşte această mică ţară de două milioane de locuitori, care a aderat la UE în 2004 şi la zona euro în 2007.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.