Spaniolii care ar putea fi evacuaţi din locuinţe, apăraţi de Curtea Europeană de Justiţie

Legea spaniolă care permite evacuările pentru neplata creditelor este abuzivă. Mii de spanioli sărbătoresc o sentinţa dată de Curtea Europeană de Justiţie în cazul unui cetăţean executat silit. Guvernul de la Madrid trebuie să modifice legislaţia, notează tvrnews.ro.

A fost nevoie de o sentinţă la nivel european pentru ca guvernul de la Madrid să accepte modificarea legii creditului ipotecar, în vigoare de mai bine de un secol.

„Este o lege care datează de mulţi ani. Vom citi sentinţa şi odată cu discuţiile actuale din parlament deschise pe această temă, vom ajusta legea la ceea ce se cere”, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy.

În baza actualei legi, zilnic sunt aruncate în stradă sute de familii care nu mai pot plăti ratele şi care nu pot face nimic împotriva evacuării.

Ada Colau, purtărorul de cuvânt al Asociaţiei evacuaţilor forţat spune că „este o procedură care încalcă drepturi fundamentale şi îi lasă fără apărare pe cei afectaţi. Avem nevoie de o lege corectă care să stopeze încălcarea drepturilor”.

Sentinţa Curtii Europene de Justiţie a făcut dreptate în cazul unui cetăţean marocan, care a fost dat afară din casă cu toate că a denunţat la momentul respectiv anumite clauze abuzive în contract.

Pentru el sentinţa ajunge prea târziu, însă decizia instanţei europene este miracolul pe care-l aşteptau mii de familii din Spania aflate în pragul evacuării şi care acum pot să ceară socoteli băncilor acolo unde s-au comis abuzuri. De la începutul crizei, în Spania, au fost evacuate din locuinţe peste 400 de mii de familii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.