Acuzaţiile împotriva papei Francisc sunt ”calomnioase şi defăimătoare”, afirmă Vaticanul

Vaticanul a respins în mod ferm vineri acuzaţiile la adresa papei Francisc referitoare la o presupusă conivenţă a sa cu junta militară argentiniană, calificându-le drept ”calomnioase şi defăimătoare”, relatează AFP, Reuters şi AP.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a afirmat, dând citire unui comunicat oficial, că este vorba de o campanie provenind de la ”elemente ale stângii anticlericale pentru a ataca Biserica şi ele trebuie respinse”.

”N-au existat niciodată acuzaţii credibile la adresa sa. El a fost interogat o dată de justiţia argentiniană în calitate de persoană informată în legătură cu faptele, dar n-a fost acuzat niciodată de nimic”, a declarat părintele Lombardi.

Federico Lombardi a precizat că ”există în schimb date potrivit cărora el /Jorge Bergoglio/ a făcut multe pentru a-i proteja pe oameni de dictatură” /1976-1983/ şi că el a sprijinit ”cererile ca Biserica din Argentina să-şi ceară iertare pentru că n-a făcut suficient” în timpul acestei perioade negre.

Părintele Lombardi a deplâns existenţa unei ”campanii bine cunoscute, care a avut loc cu mulţi ani în urmă”, provenind din partea unor publicaţii caracterizate ”prin defăimările lor anticlericale”.

Potrivit părintelui Lombardi, unul din cei doi iezuiţi răpiţi de juntă şi pe care Jorge Bergoglio nu l-ar fi protejat a povestit în aceste zile unui ziar german că ei ”au celebrat împreună cu părintele Bergoglio o mesă când acesta era episcop de Buenos Aires în cadrul unei manifestaţii publice de pace şi armonie”.

Detractorii lui Jorge Bergoglio stigmatizează rolul său în dispariţia a doi misionari iezuiţi, Orlando Yorio şi Francisco Jalics, închişi pe 23 martie 1976, apoi torturaţi din ordinul juntei. Ei au fost eliberaţi după cinci luni. Prelatul argentinian conducea în acea epocă ordinul iezuiţilor din Argentina.

Reuters notează că reputaţia Bisericii din Argentina a fost umbrită de existenţa unor legături între membri de rang înalt ai clerului romano-catolic şi junta militară, acuzată c-a răpit şi ucis până la 30.000 de persoane cu orientare de stânga, şi rănile încă nu s-au vindecat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.