Băsescu, despre rezoluţia PE: Nu văd nimic rău; europarlamentarii noştri vor putea mări bugetul României

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri că el nu vede nimic rău în rezoluţia Parlamentului European privind cadrul financiar multianual 2014-2020, punctând că europarlamentarii români vor avea ocazia, cu prilejul dezbaterii din PE pe tema bugetului UE, să obţină opt-nouă miliarde de euro în plus pentru România.

„Aş mai face un comentariu, legat de rezoluţia Parlamentului European, cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020. Înţeleg că unii politicieni din patria noastră au înţeles că a fost respins bugetul şi că acum şefii de stat şi de guvern se întâlnesc iar, să mai pună nişte bani, da? Nu, deci, este un act politic al Parlamentului European, pe care, personal, îl consider îndreptăţit, dar care nu vizează creşterea alocărilor în buget. În principal, Parlamentul European cere să existe obligaţia revizuirii bugetului. Consiliul European a vorbit de posibilitatea revizuirii acestui buget, în vremuri mai bune, undeva, 2014-2015, în speranţa că se va mai putea adăuga ceva, dar Parlamentul European are ca obiectiv să decidă că această revizuire se va face, că nu va fi lăsată, ‘să vedem, dacă o facem’. Şi al doilea obiectiv major – probabil că Parlamentul are mai multe, dar sunt cele care mie îmi sunt foarte clare – este flexibilizarea utilizării sumelor”, a declarat Băsescu, la finalul lucrărilor Consiliului European.

În context, el a opinat că, probabil, Parlamentul vrea să aibă „un cuvânt mai greu” în a se lăsa posibilitatea adaptării resurselor alocate unei ţări la priorităţile pe care le are ea, în acel moment.

„Se pare că Parlamentul vrea o flexibilizare mai mare, ceea ce nu-i rău deloc, dacă se stabilesc şi condiţiile în care se face această flexibilizare, adică să nu fie extrem de complicate. (…) Cred că acestea sunt obiectivele rezoluţiei Parlamentului European şi cred că este foarte bine, nu văd nimic rău. Trebuie să spunem că această dezbatere care va fi în Parlament (PE – n.r.) va da ocazia parlamentarilor noştri să obţină încă vreo opt-nouă miliarde de euro în plus. Ei parcă îmi reproşau mie că a fost creşterea de numai 18% a bugetului şi sunt convins că, prin priceperea, talentul, inteligenţa şi capacitatea lor de a convinge, vor mări bugetul Romaniei”, a spus preşedintele Băsescu.

Parlamentul European va dezbate bugetul pentru perioada 2014-2020 la sesiunea sa plenară din luna iulie. Fără acordul PE, bugetul nu va putea intra în vigoare.

Legislativul European şi-a exprimat în această săptămână nemulţumirea faţă de proiectul de buget pentru perioada 2014-2020 şi a cerut adoptarea de modificări pentru a-şi da aprobarea la votul din luna iulie.

Rezoluţia prin care parlamentarii europeni au respins proiectul de buget a fost adoptată cu 506 voturi, faţă de 161 de voturi contra şi 23 de abţineri.

„Parlamentul European respinge forma actuală a proiectului de buget, deoarece nu reflectă priorităţile şi preocupările pe care le-a exprimat”, se arată în rezoluţia adoptată de parlamentari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.