Franţa: Carne de cal în 320 de tone de marfă etichetată drept carne de vită, trecute prin Olanda

Prezenţa cărnii de cal a fost detectată în 320 de tone de marfă etichetată drept ‘carne de vită’ în urma unui control efectuat la compania Cavaillon /sud-estul Franţei/, la care lotul de marfă, care trecuse prin Olanda, se afla în tranzit, au informat vineri autorităţile franceze, citate de AFP.

Carnea, destinată pregătirii de produse semipreparate, a fost comandată de la societăţile olandeze Draap Trading şi Windmeijer Meat Trading, ale căror nume au fost legate de scandalul cărnii de cal din Europa, şi cumpărată de societatea de prelucrare alimentară Gel’Alpes.

Testele asupra mărfii, realizate în urmă cu 15 zile, ‘au demonstrat că exista carne de cal în aproape toate loturile’, a indicat prefectul departamentului francez Vaucluse, Yannick Blanc.

‘Deşi originea declarată a cărnii este din diverse ţări europene, în cea mai mare parte din România, am putut stabili că toată această carne a tranzitat, în mod sistematic, prin depozite situate în Olanda’, a precizat prefectul.

‘La nivelul acestora se pune problema, deoarece în depozitul de la Cavaillon există un lot venit direct din România (fără tranzitare) prin Olanda, al cărui ambalaj este intact şi are eticheta corectă, iar în acest lot nu există urmă de carne de cal’, a precizat Blanc.

Documentele loturilor etichetate greşit au fost transmise autorităţilor olandeze, iar marfa va rămâne în depozitele societăţii până la sosirea rezultatelor analizei toxicologice.

‘Dacă procedura de anchetă permite reconstituirea trasabilităţii mărfii, nimic nu ar împiedica, în principiu, repunerea sa pe piaţă cu o etichetare conformă’, a adăugat prefectul.

Un vast scandal a izbucnit de câteva săptămâni în industria agroalimentară europeană după descoperirea în lasagna vândută în Marea Britanie, a cărnii de cal etichetate însă drept carne de vită. Numeroase produse congelate sau conserve au fost retrase de la vânzare în aproximativ 15 ţări din Europa şi în Hong Kong.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata