Liderii din UE nu au reuşit să ajungă la un acord privind livrarea de arme către rebelii sirieni

Şefii de stat şi de guvern prezenţi, vineri, la summitul Uniunii Europene /UE/ nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la furnizarea de arme rebelilor sirieni care vor să răstoarne regimul preşedintelui Bashar al-Assad, informează Associated Press şi AFP.

Miniştrii de externe ai blocului vor încerca să ajungă la o poziţie comună pe acest subiect săptămâna viitoare, la reuniunea de la Dublin, a indicat în finalul reuniunii preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

‘Suntem profund preocupaţi de situaţia disperată din Siria’, a declarat presei în finalul summitului premierul olandez Mark Rutte. ‘Europa nu poate juca un rol puternic şi eficient decât dacă acţionează unitar’, a subliniat acesta.

UE a impus un embargou ce interzice trimiterea de arme în Siria, indiferent dacă acestea au ca destinaţie rebelii sau regimul lui Assad, embargou care este în vigoare până în mai, după care poate fi prelungit sau nu.

Luna trecută, miniştrii de externe ai Uniunii Europene au decis prelungirea cu trei luni, până la finele lui mai, a sancţiunilor împotriva Siriei, inclusiv embargoul asupra armelor, dar au aprobat trimiterea de echipamente non-letale opozanţilor sirieni. La scurt timp, Londra a anunţat că va trimite rebelilor vehicule şi veste antiglonţ. Parisul şi Roma au, de asemenea, în vedere să livreze arme opoziţiei, însă mai multe ţări din cadrul UE, printre care Germania, sunt reticente în a face acest pas. Marţi, premierul britanic, David Cameron, a confirmat că ţara sa ar putea să se desolidarizeze de embargoul actual impus de Uniunea Europeană şi să furnizeze arme opoziţiei siriene.

Vineri, după summit, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi-a exprimat speranţa ca europenii să ia ‘în săptămânile următoare’ o decizie privind ridicarea embargoului, precizând că ‘toate consecinţele’ unei astfel de ridicări vor fi examinate de miniştrii de externe în cadrul reuniunii prevăzute să aibă loc la Dublin la 22-23 martie. Decizia va trebui luată probabil înainte de sfârşitul lui mai, când expiră actualul embargou, întrucât ‘situaţia evoluează’ în teren, a menţionat Hollande.

Preşedintele Franţei a apreciat totodată că şefa executivului german, Angela Merkel, nu este ostilă, în principiu, ridicării acestui embargou, dar doreşte să analizeze ‘toate consecinţele’. Joi seara, cancelarul german a pledat pentru precauţie, declarând că este nevoie de ‘atenţie ca regimul /sirian/ să nu primească şi mai multe arme din partea ţărilor’ care îl susţin.

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European /PE/, Martin Schulz, a criticat vineri Londra şi Parisul pentru relansarea dezbaterii privind ridicarea interdicţiei de a furniza arme opoziţiei siriene, într-un interviu acordat televiziunii germane N24.

‘Nu aş vrea să facem din nou în UE greşeala pe care o vedem frecvent, şi anume ca unele ţări să se exprime individual înaintea altora’, a spus social-democratul german. ‘Trebuie să discutăm în linişte pentru a stabili dacă ridicarea embargoului poate contribui la atingerea obiectivului de a-l schimba pe Assad cu un guvern democratic. /…/ Este nevoie de o examinare aprofundată, pentru că dna Merkel nu greşeşte total în această problemă. Livrările de arme pentru opoziţia siriană ar antrena alte livrări de arme regimului Assad de către alte ţări. În consecinţă, ar fi mai bine să existe o poziţie comună’, a explicat preşedintele PE.

La rândul său, ministrul austriac al apărării, Gerhard Klug, a declarat vineri pentru postul de radio ORF că livrarea de arme din UE către rebelii din Siria ‘ar însemna şi mai multe arme în această regiune de criză’ şi a notat că nu există nicio garanţie unde vor ajunge aceste arme.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.