UCIN: „Despre oameni şi melci”, regia Tudor Giurgiu, a câştigat premiul special al juriului

Filmul regizorului Tudor Giurgiu „Despre oameni şi melci” a câştigat vineri seară premiul special al juriului la categoria lungmetraj, premierea având loc la gala organizată de Uniunea Cineaştilor din România.

„În ultima vreme marile festivaluri ale lumii au deschis larg porţile filmului românesc, dar premiul Uniunii Cineaştilor rămâne consacrarea acasă, recunoaşterea unei valori de către breasla autohtonă şi acest lucru este la fel de important ca şi un Palme d’Or, un Urs de Aur sau Argint, un Leopard la Locarno sau o nominalizare pe lista scurtă de Oscar”, a declarat regizorul Laurenţiu Damian.

Regizorul Radu Jude a câştigat cu filmul „Toată lumea din familia noastră” premiul pentru regie, în timp ce Şerban Pavlu şi Mihaela Sîrbu au fost câştigători ai premiilor pentru interpretare masculină şi, respectiv, interpretare feminină. Mihaela Sîrbu a luat aceeaşi distincţie şi pentru rolul din filmul „Tatăl fantomă”.

Distincţiile pentru rolul secundar feminin şi rolul secundar masculin le-au revenit la ediţia din acest an a Premiilor Uniunii Cineaştilor tinerei Sofia Nicolaescu pentru rolul din filmul „Toată lumea din familia noastră” şi, respectiv, actorului ploieştean Tudor Smoleanu pentru rolul Buzilă din filmul „Şi caii sunt verzi pe pereţi”.

Premiul pentru scenariu a fost oferit de juriul UCIN lui Ionuţ Teianu pentru scriptul filmului „Despre oameni şi melci”.

Pelicula „Undeva la Palilula” a câştigat premiul pentru imagine, care i-a revenit lui Adrian Silişteanu, şi premiul pentru coloana sonoră obţinut de Vasile Sirli. De asemenea, filmul a mai câştigat şi premiul pentru costume, distincţie care i-a fost înmânată Liei Mantoc.

De asemenea, filmul a câştigat şi premiul pentru decoruri prin Helmuth Sturmer şi Dragoş Buhagiar. Premiul Opera Prima a fost câştigat la debut în lungmetraj de regizorul Gabriel Achim pentru filmul „Visul lui Adalbert”.

Nita Chivulescu a primit premiul pentru montaj, pentru filmul „Despre oameni şi melci”. Debutantul Bogdan Ilie-Micu a fost recompensat pentru filmul documentar de lungmetraj „Un gând, un vis, Doyle şi-un pix”.

Premiul pentru carte de teorie cinematografică i-a revenit la ediţia din acest an lui Andrei Gorzo pentru volumul „Lucruri care nu pot fi spuse altfel”, iar premiul pentru monografie de cinema i-a fost înmânat lui Călin Stănculescu pentru cartea „Radu Gabrea – biografia unei opere”.

Premiul producătorului – care nu a mai fost acordat până acum, dar se simţea nevoia să fie oferit, potrivit preşedintelui juriului, criticul Cristina Corciovescu – i-a revenit Adei Solomon „pentru contribuţia deosebită în promovarea tinerilor cineaşti”.

Marele Premiu al Uniunii Cineaştilor (UCIN) nu a fost oferit la ediţia din acest an, a anunţat Cristina Corciovescu.

La categoria scurtmetraj Premiul special al juriului a revenit realizatorilor Carmen Avram şi Carmen Moise pentru producţiile „Misterul de la Baloteşti” şi „Ultima frontieră”.

Premiul pentru film de ficţiune a fost câştigat de producţia „De azi înainte”, scenariul şi regia Dorian Bogută, iar distincţia pentru film documentar a revenit peliculei „Vasile Soporan” regia şi imaginea Francisc Mraz.

Distincţia pentru film de televiziune a revenit realizatorului Paula Oneţ pentru „după Fel şi Chip”.

Premiul pentru imagine a fost oferit de juriul UCIN lui Ion Cristodulo pentru imaginea filmului „Arheologul”, în timp ce premiul pentru montaj i-a fost înmânat lui Leonard Zsolt pentru filmul „Ultima frontieră”.

Premiul pentru interpretare rol masculin a fost câştigat de Teo Corban pentru rolul Constantin din filmul „De azi înainte”, iar distincţia pentru interpretare rol feminin a revenit Mirelei Oprişor pentru rolul Claudia din acelaşi film.

Pentru debut actoricesc premiul a fost câştigat de Cătălin Jugravu pentru rolul din pelicula „De azi înainte”, în timp ce premiul pentru film de animaţie experimental a fost câştigat de Alexandru Petru Bădeliţă, producător şi realizator al filmului „Pescuitorii de imagini”.

Juriul competiţiei a acordat două Premii de excelenţă pentru o operă critică istorică în domeniul filmului de o excepţională importanţă şi pentru o operă cinematografică unanim recunoscută pe plan internaţional, laureaţii fiind criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil şi regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu.

Premiul a fost înmânat de directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, doar criticului Tudor Caranfil, regizorul Cristian Mungiu nefiind prezent.

Un premiu de tradiţie recentă, Premiul Academic „Mihnea Gheorghiu” a fost acordat in memoriam criticului şi istoricului de film George Littera pentru cartea „Pagini de film”, ediţie îngrijită de Ileana Littera şi criticul şi istoricul Marilena Ilieşiu.

Decernarea Premiilor Uniunii Cineaştilor (UCIN) pe 2012 a avut loc vineri seara, la Cinema Studio, în faţa unei săli arhipline cu oameni de teatru şi de televiziune, actori, regizori, scenarişti.

Juriile celor două secţiuni au fost prezidate de cunoscutul critic Cristina Corciovescu, pentru secţiunea de lungmetraj, şi de îndrăgita actriţă Tora Vasilescu, pentru secţiunea de scurtmetraj.

Alături de ele, cele două jurii reunesc profesionişti de marcă ai cinema-ului românesc: Ştefan Antonescu, Mircea Bunescu, Sotir Caragata, Silvia Cusursuz, Dana Duma, Victoria Marinescu, Adrian Sitaru şi Stefan Velniciuc la lungmetraj şi Mihai Buzura, Nita Chivulescu, Viorel Domenico, Bujor Râpeanu şi Mihai Şurubaru la scurtmetraj.

Pentru ediţia din acest an în competiţie au fost înscrise 48 de producţii în cele două secţiuni – lungmetraj (ficţiune, documentar) şi scurtmetraj.

Printre laureaţii UCIN s-au numărat, de-a lungul timpului, Lucian Pintilie, Dan Piţa, Andrei Blaier, Constantin Vaeni, Mircea Daneliuc, Alexandru Tatoş, Stere Gulea, Nae Caranfil, Hanno Hoffer, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Marian Crişan, Adrian Sitaru, Călin Peter Netzer.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.