Adrian Năstase: Eu mereu am spus că sunt nevinovat

Fostul premier Adrian Năstase a declarat luni, 18 martie, la Tribunalul Bucureşti că mereu s-a considerat nevinovat, iar DNA a încercat să tergiverseze eliberarea lui din penitenciar.

În timpul procesului privind eliberarea condiţionată, Adrian Năstase a declarat că procurorii au ridicat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 4, instanţa de fond, doar pentru a tergiversa eliberarea lui din închisoare.

În opinia sa, recursul DNA este lipsit de fundament şi obiectivul Parchetului a fost acela de a-l menţine în detenţie.

Cu privire la atitudinea sa faţă de Justiţie, Adrian Năstase a amintit că, în curând, se împlinesc 10 ani de când Guvernul condus de el şi-a asumat în Parlament răspunderea pentru pachetul de legi anticorupţie, astfel încât a discuta despre poziţia lui faţă de Justiţie este ‘o formulă incorectă’.

„Teoria mea în drept internaţional se bazează pe o abordare axiologică. Am depus câteva texte scrise despre reforma în Justiţie. Ceea ce am criticat eu despre justiţie au fost proceduri, dar nu am pus semnul egal între ce s-a întâmplat în dosarul meu şi întreaga justiţie. Despre programele din penitenciar, probabil în opinia DNA ar fi trebuit să am un program legat de finanţarea campaniilor electorale (…) Unele argumente ale DNA sunt jenante. Nu există o reglementare privind restricţionarea dreptului la libera exprimare. Este o premieră când se invocă drept probă postările de pe blogul meu. Curtea Constituţională a decis în hotărârea privind referendumul din vară că preşedintele poate exprima opinii. Sunt de acord cu asta. DNA cere pentru mine pedeapsă cu închisoarea pentru că am exprimat opinii pe blog. Eu mereu am spus că sunt nevinovat”, a mai spus Adrian Năstase.

El a mai arătat că în ţările membre UE, premieri şi miniştri au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare cu suspendare, ‘o chestiune de convenienţă la sfârşit de mandat’, şi doar în două ţări europene, Ucraina şi Albania, premierii au primit pedepse cu executare.

„DNA vă cere pedeapsa cu închisoare pentru exercitarea libertăţii de exprimare, pentru că prelungirea încarcerării înseamnă pedeapsă cu închisoare, iar acesta este o exagerare la acest moment, chiar în regimul actual. Eu am fost condamnat nu ca prim-ministru, ci ca preşedinte de partid, pentru că DNA a dorit să evite să meargă în Parlament şi să ceară ridicarea imunităţii. Eu trebuia să fiu dat exemplu pentru raportul MCV”, a mai spus Năstase.

Fostul premier a mai declarat că în penitenciar a încercat să-i ajute pe oameni, iar zeci de deţinuţi au asistat la prelegerile sale despre Constituţie şi Unirea Principatelor Române.

La sfârşitul declaraţiei sale, zeci de oameni prezenţi în sala de judecată au aplaudat îndelung şi au strigat:”Libertate!”, „Libertate!”.

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare în acest dosar, urmând ca soluţia să fie anunţată în şedinţă publică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.