ANSVSA: Lapte cu posibile neconformităţi, sechestrat de autorităţi; s-a dispus retragerea de pe piaţă a produselor rezultate

Un lot de lapte cu posibile neconformităţi, identificat la un procesator, a fost sechestrat de autorităţile veterinare, fiind dispusă şi retragerea de pe piaţă a produselor rezultate, a anunţat luni Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„ANSVSA a iniţiat alerta prin Sistemul Rapid de Alertă după ce un procesator, pe baza analizelor de autocontrol, a identificat un lot de lapte, provenit din ferme, cu posibile neconformităţi. Inspectorii ANSVSA au demarat verificările la procesatorul respectiv şi la fermele care au furnizat laptele, alerta fiind iniţiată după sosirea rezultatelor. Din cauza potenţialului risc, ca o parte din aceste loturi să fi ajuns în procesare, s-a solicitat procesatorului retragerea tuturor loturilor produse în perioada respectivă, pentru a elimina orice pericol pentru sănătatea consumatorilor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

În timpul anchetei, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat că există posibilitatea ca laptele conform să fi intrat în contact cu lapte neconform şi atunci au dispus sechestrarea loturilor suspecte de contaminare aflate în stoc, în depozitul procesatorului şi retragerea de pe piaţă a produselor rezultate.

Conform legislaţiei în vigoare, operatorul are obligativitatea de a retrage de pe piaţă produsele care nu satisfac cerinţele de siguranţă ale produselor alimentare, iar retragerea acestor produse neconforme se realizează cu informarea autorităţilor competente şi sub supravegherea acestora.

Operatorii din sectorul alimentar cooperează cu autorităţile competente la acţiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar, pe care ei îl furnizează sau l-au furnizat.

Legislaţia europeană prevede ca „operatorii din sectorul produselor alimentare şi operatorii cu activitate în domeniul hranei pentru animale iau măsuri, în toate etapele producerii, prelucrării şi distribuţiei din unitatea aflată sub controlul lor, astfel încât produsele alimentare sau hrana pentru animale să satisfacă cerinţele legislaţiei alimentare care sunt relevante pentru activităţile lor şi verifică îndeplinirea acestor cerinţe”.

Conform prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi Consiliului nr. 178/2002 informaţiile vehiculate prin Sistemul Rapid de Alertă şi cele care fac obiectul verificărilor autorităţii competente sunt supuse normelor de confidenţialitate.

Din acest motiv, ANSVSA nu a furnizat deocamdată date despre numele procesatorului sau fermelor dar nici cantitatea de lapte găsită cu neconformităţi.

ANSVSA continuă acţiunile de monitorizare a siguranţei laptelui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.