Cipru: În lipsa unui ajutor din partea UE, băncile riscă „prăbuşirea”

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a anunţat că duminică, 17 martie,  se va adresa naţiunii pe subiectul ‘dureros’ al planului de salvare în valoare de 10 miliarde de dolari finalizat sâmbătă dimineaţa cu Uniunea Europeană şi FMI, transmite France Presse.

Anastasiades, lider de dreapta ales luna trecută, a subliniat într-un comunicat riscul ‘prăbuşirii’ sistemului bancar în lipsa unui acord privind un împrumut pentru insula mediteraneană aflată în pragul falimentului. Parlamentul cipriot urmează să se pronunţe duminică asupra acestui plan de salvare însoţit de clauze fără precedent.

Miniştrii de finanţe din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au ajuns la un acord referitor la un plan de salvare pentru Cipru de maxim 10 miliarde de euro ce include o taxă excepţională ce poate ajunge la 9,9% din depozitele bancare din băncile cipriote, precum şi impozitarea la sursă a dobânzilor acestora.

Aceste colectări, menite să strângă 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor care locuiesc pe insula mediteraneană, de la angajaţi ciprioţi la oligarhi ruşi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.