Cipru: taxa pe depozitele bancare, „opţiunea cea mai puţin dureroasă”

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a estimat duminică seară că a ales „opţiunea cea mai puţin dureroasă” fiind de acord să introducă o taxă excepţională pe depozitele bancare, dar şi-a exprimat de asemenea speranţa că Eurogrupul va aduce amendamente la un plan de salvare controversat pentru Cipru, ce prevede instaurarea acestei taxe pentru a limita impactul asupra micilor deponenţi, informează Associated Press şi France Presse.

„Am ales opţiunea cea mai puţin dureroasă, îmi asum preţul politic pentru aceasta, în scopul de a reduce la minimum consecinţele pentru economie şi pentru compatrioţii noştri ciprioţi”, a declarat preşedintele, într-un discurs televizat adresat naţiunii.

El s-a exprimat în ajunul unei dezbateri parlamentare asupra planului de salvare negociat cu Uniunea Europeană şi la sfârşitul căreia ar trebui aprobat textul ce prevede o taxă pe toate depozitele bancare în schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro.

Dar, preşedintele Nicos Anastasiades a cerut de asemenea parlamentarilor să aprobe luni planul de ajutor, insistând că este esenţial să se salveze ţara de la faliment. „Împărtăşesc în totalitate sentimentul neplăcut provocat de această decizie dificilă şi dureroasă”, a mai spus el. „De aceea, voi continua să mă lupt pentru ca deciziile Eurogrupului să fie supuse unor amendamente în următoarele ore pentru a limita efectul asupra micilor deponenţi”, a adăugat el.

În schimbul planului de salvare de 10 miliarde de euro /13 miliarde dolari/, creditorii ar urma să impună o taxă unică excepţională de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro /131.000 de dolari/ şi de 9,9% peste această sumă, aminteşte AP. „Îndemn părţile din Parlament să ia o decizie. Eu o respect pe deplin, în interesul poporului şi al ţării”, a mai subliniat preşedintele cipriot.

Parlamentul, care trebuia să se întrunească duminică în sesiune de urgenţă pentru a începe procesul de ratificare a planului de ajutor controversat, se va reuni în cele din urmă luni la 16.00 /14.00 GMT/, a anunţat televiziunea publică.

Potrivit canalului privat Sigma TV, preşedintele Anastasiades a amânat dezbaterea de teamă ca textul să nu fie respins.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.