Cluj: Protest prin blocarea drumului E60 al muncitorilor concediaţi de Mechel Câmpia Turzii

Aproximativ 150 de muncitorii disponibilizaţi de Combinatul Mechel din Câmpia Turzii protestează, luni, pentru a 14-a zi, în faţa întreprinderii şi au ales pentru acţiunea lor să traverseze, fără întrerupere, drumul E60, care trece prin faţa întreprinderii, blocând astfel circulaţia autovehiculelor.

Protestatarii spun că vor proceda în acest fel până când directorul combinatului va veni să le explice de ce foştilor angajaţi nu le-au intrat pe carduri banii reprezentând un salariu şi jumătate, din cele trei pe care Mechel le datorează încă din data de 4 februarie, când 720 de muncitori au fost concediaţi colectiv.

„Nu este ilegal ce facem. Protestăm astfel până ni se achită toate datoriile de către Mechel. Am primit autorizaţie de la Primărie să protestăm şi în săptămâna 18-22 martie. Noi facem totul legal, în timp ce patronatul rus al Mechel lucrează cu noi ilegal. Ne vom duce să protestăm şi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, la Bucureşti, împreună cu ceilalţi muncitori din combinatele Mechel din România”, a explicat, pentru jurnalişti, unul dintre protestatari.

Vineri, 15 martie, noii acţionari ruşi ai întreprinderii au anunţat, în faţa protestatarilor, că în contul bancar al unităţii metalurgice din Câmpia Turzii urmează să intre, în aceeaşi zi, banii pentru plata primei jumătăţi din salariile compensatorii.

Directorul combinatului le-a spus muncitorilor că plăţile se vor face imediat după primirea banilor. La rândul său, preşedintele sindicatului „Industria Sârmei” de la Mechel, inginerul Ioan Pascu, a declarat că ştie că plata a jumătate din salariile compensatorii se va face în cursul săptămânii 18-22 martie.

Din partea Prefecturii Cluj a venit, vineri, la întâlnirea cu protestatarii consilierul Silvia Fabian, care a precizat că instituţia pe care o reprezintă a primit din partea noului acţionar Invest Nikarom o adresă prin care se confirmă începerea plăţilor către muncitori din banii încasaţi pentru certificatele de emisii şi din vânzarea de fier vechi. REMAT a început să preia, din 15 martie, fier vechi de la Mechel Câmpia Turzii, iar banii viraţi de REMAT vor intra în contul Mechel în 20 martie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.