Elena Udrea: Categoric sunt, în acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constituţie

Deputatul PDL Elena Udrea nu este de acord cu autonomia teritorială, ci cu cea administrativă, declarându-se „categoric, în acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constituţie”.

„Nu sunt de acord cu autonomia teritorială, dar sunt de acord cu autonomia administrativă, aşa cum ne dorim cu toţii, aşa cum, ca ministru, am încercat să ducem procesul de descentralizare către teritoriu în mod real. Nu cred că trebuie să exacerbăm discuţiile care deja au pornit şi de regulă pornesc în preajma alegerilor, fie că se întâmplă alegerile în România, fie că se întâmplă în Ungaria, discuţiile care pornesc de la motive etnice, la fel cum nu trebuie pus în discuţie, în dezbatere, articolul 1 din Constituţie. (…) Categoric sunt, în acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constituţie”, a declarat Elena Udrea, duminică seara, la Băile Tuşnad, unde a prezentat moţiunea cu care va candida la şefia PDL.

Întrebată cum vede solicitarea liderilor UDMR ca limba maghiară să fie limbă oficială regională, Elena Udrea a spus că, din punctul său de vedere, este suficientă situaţia care există în prezent privind utilizarea limbii maghiare. „Cred că este ok cum este acum, există posibilitatea să înveţi în limba maternă. Din punctul meu de vedere, cred că este suficientă situaţia pe care o avem în acest moment legată de utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământul în limba maghiară”, a spus deputatul PDL.

Ea a pledat, însă, pentru ca toată clasa politică să privească responsabil problemele din zonă, pe care de cele mai multe ori le generează tot politicienii, în interes electoral. „Şi cred că multe dintre problemele pe care le auzim sau care se creează se generează, în primul rând, din interesul politicienilor care reprezintă aceste comunităţi. Deci, cred că trebuie privit cu mare atenţie ce declaraţii se fac, pentru că ele pot fi escaladate. (…) Oamenii aceştia chiar pot trăi împreună bine şi pot să muncească pentru prosperitatea comunităţii dacă politicienii sunt responsabili şi îi sprijină deopotrivă pe români şi maghiari să trăiască bine şi nu inflamează situaţia în interes electoral”, a afirmat deputatul PDL.

Ea a mai susţinut că această zonă a fost ţinută în sărăcie pentru a fi manipulată politic, cu argumente etnice, punctând că guvernarea PDL este prima care a investit major în zonă. Întrebată cine sunt cei care au dorit să îi manipuleze pe locuitorii din zonă, Elena Udrea a spus că atât politicienii români, cât şi cei maghiari au avut acest interes. „Mă refer în principal la politicienii care reprezintă etnia maghiară, dar, desigur, că şi politicienii români profită de aceste situaţii pentru a puncta electoral.

Când apare o astfel de situaţie de conflict, toţi se raportează electoral la o astfel de temă şi toată lumea încearcă să puncteze în interesul electoratului propriu, uitând că electoratul acela ar putea foarte bine să trăiască împreună dacă nu ar fi tot timpul zgândărit de reprezentanţii politici pe care îi au. Şi nu vorbesc de clasa politică de acum sau de doi ani, vorbesc de ce se întâmplă din ’89 încoace şi chiar şi înainte”, a conchis Elena Udrea.

Deputatul PDL şi-a prezentat moţiunea în faţa democrat-liberalilor din Harghita şi Covasna.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.