EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Gazprom a propus Ciprului o alternativă la impozitarea depozitelor bancare

0

Gigantul rus de gaze Gazprom a făcut autorităţilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al ţării în schimbul dreptului de a extrage gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, relatează luni canalul de televiziune cipriot Sigma TV, preluat de presa economică din Rusia.

Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare în acest sens preşedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades.

Gazprom este dispus să finanţeze restructurarea sistemului bancar din Cipru în schimbul controlului asupra unui număr semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. În schimb, Ciprul nu va mai trebui să accepte condiţiile stricte ale creditorilor internaţionali.

Potrivit unor surse ale postului de televiziune menţionat, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimându-se în favoarea taxei excepţionale la depozitele bancare. În ajun, presa britanică estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetăţenii ruşi şi ucraineni, care îşi păstrează banii în băncile din Cipru, în urma impozitării suplimentare cerute autorităţilor cipriote de către creditorii internaţionali în cadrul planului de asistenţă financiară în valoare de 10 miliarde de dolari.

Zvonurile privind introducerea unei taxe excepţionale la depozitele bancare circulă de la sfârşitul lunii februarie şi de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro.

La 15 martie, oficiali ai UE au ameninţat Cipru că nu va primi asistenţa financiară pe motiv că ‘spală bani’ din Rusia. Ulterior, s-a anunţat că Eurogrupul a redus volumul acestui ajutor financiar de la 17 miliarde la 10 miliarde de euro. După reuniunea Eurogrupului de sâmbătă, ministrul cipriot al finanţelor Michalis Sarris a declarat că speră într-o decizie pozitivă din partea Rusiei în ceea ce priveşte asistenţa financiară pentru insulă.

Între timp, după cum au anunţat mediile de la Nicosia, băncile din Cipru, care s-au închis încă de vineri, şi-ar putea redeschide uşile abia miercuri şi nu marţi, aşa cum se anunţase anterior. Potrivit unor informaţii, există o mare probabilitate ca acestea să nu-şi reia activitatea nici miercuri, ci mai târziu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.