Ministerul Sănătăţii propune restructurarea sistemul naţional de medicină legală şi al celui de transfuzie sanguină

Ministerul Sănătăţii propune ca Sistemul naţional de transfuzie sanguină să aibă în structura sa un institut naţional, şapte centre regionale şi 34 de centre judeţene, iar Sistemul naţional de medicină legală să cuprindă Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” şi cinci institute regionale de medicină legală.

Potrivit unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul MS instituţia ar urma să aibă în subordine Sistemul naţional de medicină legală care va cuprinde Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” – coordonatorul metodologic al sistemului care va îndeplini şi atribuţiile institutului regional de sănătate publică pentru regiunea Bucureşti – Ilfov, precum şi cinci institute regionale de medicină legală, în coordonarea de specialitate a Institutului ”Mina Minovici”.

Centrele regionale ar urma să funcţioneze în reşedinţele de judeţ în care se află şi universităţile de medicină şi farmacie, se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

„Institutele regionale de medicină legală au personalitate juridică şi sunt ordonator terţiari de credite. Ele încheie contracte cu secţiile de medicină legală din spitalele judeţene şi cu cabinetele de medicină legală din spitalele care funcţionează în alte localităţi decât reşedinţele de judeţ şi alocă subvenţia de la bugetul de stat”, se mai arată în proiect.

Potrivit documentului, Ministerul Sănătăţii are în subordine, de asemenea, Sistemul naţional de transfuzie sanguină care are în structura sa Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină, şapte centre regionale de transfuzie sanguină şi 34 de centre judeţene de transfuzie sanguină conduse de către un medic şef.

Centrele judeţene de transfuzie sanguină sunt instituţii fără personalitate juridică, nu sunt ordonatori de credite.

Pentru regiunea Bucureşti – Ilfov, Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină îndeplineşte şi atribuţiile centrului regional de transfuzie sanguină.

În baza analizelor privind funcţionalitatea sistemului naţional de transfuzie sanguină se va decide dacă Laboratorul de hematologie (11 posturi) din cadrul institutului, va fi transferat la Institutul Clinic Fundeni, mai prevede proiectul de ordonanţă.

Proiectul de ordonanţă a fost lansat în dezbatere publică pe 15 martie iar termenul limită până la care se pot face propuneri este 25 martie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.