Monedă chinezească veche de 600 de ani, descoperită în Kenya

O monedă chinezească veche de 600 de ani a fost descoperită recent pe o insulă din apropierea coastei kenyene şi ar putea demonstra faptul că exploratorul chinez Zheng He – un Columb al Orientului – a ajuns până în aceste părţi ale Africii de Est, conform Live Science.com.

„Această descoperire este foarte importantă. Ştim faptul că Africa a fost mereu conectată la restul lumii, dar descoperirea acestei monede deschide o discuţie despre relaţiile dintre China şi popoarele din jurul bazinului Oceanului Indian”, conform unui comunicat dat publicităţii de arheologul Chapurukha M. Kusimba de la Field Museum din Chicago.

Moneda din cupru şi argint este găurită pe mijloc, probabil pentru a fi purtată pe un lanţ. Ea a fost descoperită încă din prima zi de excavaţii pe un sit din Manda, o insulă din apropierea coastei kenyene, aflată la aproximativ 320 de kilometri nord-est de Mombasa.

Această monedă a fost bătută între anii 1403 şi 1425 şi poartă numele împăratului Yongle, conducătorul Dinastiei Ming.

În perioada în care a fost bătută această monedă, insula Manda se apropia aproape de sfârşitul perioadei de înflorire a comerţului şi schimburilor comerciale. În 1430 această insulă a fost părăsită, rămânând nelocuită şi în prezent.

Arheologul Kusimba este de părere că această monedă poate reprezenta dovada că insula a fost vizitată de Zheng He, un eunuc de la curtea imperială care a devenit comandant al flotei imperiale. Împăratul Yongle l-a trimis pe Zheng He în câteva călătorii ambiţioase pe mare, pentru a explora ţărmurile din jurul Oceanului Indian şi pentru a extinde influenţa politică a Chinei şi relaţiile sale comerciale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.