EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Peste 100 de companii au solicitat documentaţia pentru retehnologizarea Hidrocentralei Stejaru

0

Un număr de 103 companii din întreaga lume au solicitat documentaţia de precalificare pentru licitaţia publică deschisă cu participare internaţională pentru retehnologizarea primei hidrocentrale de mare putere construită în România – CHE Stejaru, proiect în valoare estimată de 110 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis vineri de Hidroelectrica.

25 de companii, grupate în 17 consorţii, s-au prezentat la şedinţa de deschidere a aplicaţiilor pentru precalificare la licitaţie din 15 martie 2013. Companiile participante provin din China, Germania, Austria, Spania, Franţa, Rusia, Israel, Finlanda, Norvegia, Croaţia şi Slovenia, un singur consorţiu având în componenţă o companie din România.

În afară de publicarea invitaţiei de precalificare pe web site-ul Hidroelectrica, web site-ul BERD, în jurnalul Uniunii Europene şi în două publicaţii din presa centrală, aceasta a fost transmisă direct şi către peste 300 de companii din întreaga lume care activează în domeniul hidroenergetic, cât şi tuturor ambasadelor de pe teritoriul României.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, precizează că a organizat o licitaţie de acest tip pentru a stopa practica atribuirilor directe şi a licitaţiilor restrânse, începute în 1997 cu retehnologizarea centralei Porţile de Fier I, continuând cu Porţile de Fier II, Gogoşu, Olt Inferior şi Lotru, care au costat Hidroelectrica aproximativ un miliard de euro.

În decembrie 2012, administratorul judiciar şi administratorul special ai Hidroelectrica şi BERD au agreat, la Londra, reluarea procesului de licitaţie pentru Proiectul de Retehnologizare al CHE Stejaru după ce acesta a fost suspendat în iulie 2012, ca urmare a intrării societăţii în insolvenţă. Finanţarea Proiectului de Retehnologizare CHE Stejaru a fost contractată în iulie 2011 şi este asigurată printr-un credit sindicalizat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 70 milioane euro, precum şi ErsteBank şi CaixaBank – câte 20 milioane euro.

Cu o producţie anuală de 435 milioane KWh şi peste 50 de ani de operare în Sistemul Energetic Naţional, CHE Stejaru a fost pusă în funcţiune între anii 1960-1961 şi este echipată cu 6 turbine verticale de tip Francis cu o putere totală instalată de 210 MW. Lucrările de retehnologizare vor face posibilă funcţionarea în condiţii de siguranţă şi la randamente maxime a CHE Stejaru pentru încă cel puţin 30 de ani, potrivit sursei citate.

Până la înregistrarea aplicaţiilor pentru precalificare, au fost efectuate vizite în şantier de către companiile care au solicitat acest lucru şi au fost transmise răspunsuri la toate solicitările de clarificări primite din partea potenţialilor ofertanţi, conform procedurilor BERD.

Documentaţia de atribuire – caietele de sarcini, modelul de contract şi formularul de ofertă – a fost finalizată în luna februarie 2013, urmează a fi supusă aprobării Consiliilor tehnico-economice ale Hidroelectrica, cât şi aprobării Administratorului Judiciar şi a Board-ului tehnico-economic al BERD şi va fi disponibilă la sfârşitul lunii aprilie 2013, pentru firmele care îndeplinesc criteriile de calificare pentru depunerea ofertelor tehnice şi comerciale angajante.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.