Organisme modificate genetic, pe teritoriul României: unde şi cine le cultivă?

Agricultura României a avut o evoluţie deloc constantă în ultimii ani, cu bune şi rele, provocate mai ales de climă, dar şi de consecinţele colaterale cum ar fi dăunătorii „activaţi” de condiţiile de mediu, dar şi – evident – de subfinanţarea cronică a fermierului român. În dorinţa de a-şi limita pagubele, agricultorul român este dispus să recurgă chiar şi la soluţii radicale, una din acestea fiind organismele modificate genetic, aşa-numitele OMG. În cazul de faţă este vorba despre plante agricole care au fost alterate genetic pentru a rezista la dăunători şi boli, sau pentru a absorbi mai uşor diverse pesticide care, altfel, ar avea un efect redus.

Dan Bărboi

 

De ce OMG? Şi de ce nu?

Răspunsul este simplu: Pentru că aduc profit! Astfel, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, alimentele de bază ar putea fi cu până la 60% mai ieftine dacă plantele modificate genetic s-ar putea cultiva cu acceptul Uniunii Europene, iar fără biotehnologie nu va putea fi evitată scumpirea alimentelor, la nivel global.

„E vorba de oferirea unor cantităţi sporite de alimente. (…) La realizarea producţiilor cu aceste biotehnologii, preţurile sunt mai mici cu până la 60%”, a explicat Tabără într-un interviu acordat Realitatea TV. De altfel, Valeriu Tabără nu a făcut niciun secret din colaborarea sa cu americanii de la Monsanto, pionierii tehnologiilor de modificare genetică.

Citeste si:  România a avut cea mai mare scădere din UE a lucrărilor de construcţii în luna martie, în ritm anual

Evident, marii fermieri sunt primii adepţi ai OMG, pentru că ele presupun costuri mult mai mici decât ale plantelor crescute natural, producţiile sunt mai mari şi cantitatea de îngrăşăminte este mai mică.

Reflectând acest entuziasm de dată recentă, suprafaţa cultivată cu plante modificate genetic a crescut în 2010 cu 10 % la nivel mondial şi se estimează că 40 de ţări le vor cultiva până în 2015, pe o suprafaţă totală de 200 de milioane de hectare.

În prezent, 10 state au deja peste un milion de hectare de culturi modificate genetic, cea mai puternică prezenţă în acest top fiind SUA cu aproximativ 70 de milioane de hectare la nivelul anului 2011. De asemenea, americanii sunt şi cei mai fervenţi militanţi pentru plantele modificate genetic, fiind binecunoscută controversa pe această tema dintre Washington şi Uniunea Europeană, care  a fost multă vreme reticentă şi de-abia acum se „deschide” către o aplicare pe scară largă a OMG. Astfel, sub impactul crizei şi în încercarea de a revitaliza economia europeană, autorităţile de la Bruxelles negociază un nou acord comercial cu SUA care, printre altele ar relaxa şi restricţiile privind OMG, oferindu-le fermierilor americani noi pieţe de desfacere.

Mai demult, în toiul scandalului Wikileaks, documente făcute publice cu această ocazie dezvăluiau în 2011 că Statele Unite au facut presiuni mari la Bruxelles pentru a permite intrarea OMG pe pieţele europene, unii ambasadori propunând chiar ca statele ce se opun să fie pedepsite.

Citeste si:  Lipsa vitaminei D sporeşte riscul unui accident cardiovascular

 

„Inventăm viaţă, fără să ştim ce este ea de fapt”

Dar de unde oare vine această opoziţie la organismele modificate genetic? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să facem o scurtă incursiune în istoria agriculturii. Anumite forme de manipulare genetică se practică de milenii, de când ţăranii au produs şi selectat noi varietăţi de plante, însă respectând pământul şi legile naturii.

Hibridarea şi altoirea speciilor de plante cultivate, practicate „de când lumea” nu reprezintă nimic altceva decât o formă ecologică de manipulare genetică, însă prietenoasă cu mediul, cu plantele respective şi – în ultimă instanţă, cu organismul uman.

Problemele serioase au apărut în ultimele decenii, când laboratoarele au intervenit agresiv în bagajul genetic al plantelor agricole, provocând modificări cu efecte în cel mai bun caz necunoscute asupra consumatorilor, iar în cel mai rău caz absolut nocive.

Astfel, potrivit expertului nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, „inventăm viaţă, fără să ştim ce este ea de fapt”. „Un OMG este o nouă entitate vie, creată de om, o fiinţă care nu a existat în contextul natural al fiinţelor vii din biosfera pământului.” Noi fiind, ele nu au trecut testul timpului, iar efectele lor asupra organismului sunt încă puţin cunoscute.

Recent, au apărut studii care acuză anumite specii de plante modificate genetic că produc boli grave la om.

Citeste si:  Mircea Banias susţine că DNA şi Parchetul au greşit şi de această dată în ceea ce-l priveşte

În 2011, asociaţia Agent Green, un ONG pentru protecţia mediului, a cerut interzicerea importului şi cultivării porumbului modificat genetic MON810, în urma unui studiu realizat de Universităţile din Rouen şi Caen care arătă că această specie – cultivată şi în România – prezintă semne de toxicitate pentru rinichi şi ficat, precum şi efecte nocive asupra inimii, glandelor suprarenale şi splinei pe animalele testate.

Un al doilea motiv îl reprezintă efectele imprevizibile asupra mediului pe care le poate avea o specie nouă. Astfel, potrivit Eco Ruralis, multe insecte care se hrănesc în mod natural cu dăunătorii plantelor de cultură pot muri atunci când consumă dăunători de pe plante modificate genetic.

Iar un al treilea motiv – mai puţin cunoscut – este de natură legală, deoarece firmele producătoare de OMG, cum sunt Monsanto, Dupont sau BASF, au impus drepturi de autor asupra seminţelor modificate genetic. Astfel au apărut deja situaţii în care aceste companii au acţionat în judecată fermieri ale căror culturi tradiţionale fuseseră „infestate” de seminţe „cu copyright” purtate de vânt. Mai mult chiar, odată ce recurg la seminţe modificate genetic, fermierii îşi pierd dreptul de a refolosi la culturile următoare seminţele obţinute din prima recoltă, şi vor trebui să cumpere seminţele în fiecare an de la companiile producătoare.

Citește și
10 Comentarii
 1. Iulian spune

  Acest derbedeu Fuia, ar trebui ca el si familia lui sa consume numai aceste plante modificate genetic, de care toti cetatenii din Uniunea Europeana fug, pentru ca sunt produse cancerigene, care declanseza cancerul. Nenorocitul de Tabara spune ca nu sunt date care sa ateste legatura dintre bolile canceroase si OMG, dar uita sa spuna ca in Romania numarul persoanelor care se imbolnavesc de boli grave este de cel putin trei ori mai mare decat in anul 2007 sau 2008, ori aceste OMG au fost introduse pe piata din Romania dupa 2008, prin urmare legatura uite ca exista, numai ca normal nu a fost descoperita in laborator, dar pentru acest experiment este nevoie de fonduri si cum Romania nu dispune de fonduri, NU se fac nici un fel, de cercetari, iar populatia moare pe capete, iar nemernicii sustin sus si tare ca in lipsa studiilor, nu se poate confirma cauzalitatea. Halal natie de hoti! Am trait sa vad si oameni care sunt dispusi sa omoare semenii pentru un pumn de galbeni, nu sunt acestia oare Iuda?

 2. Dacian spune

  Monsanto e prezent in Romania din anul 1997. Din pacate conducatorii nostri nu au coloana vertebrala si participa la colonizarea Romaniei in favoarea americanilor si accepta orice ne impun de dragul profitului unor companii private. Cine promoveaza companiile? Politicienii lor. Suna a ceva asemanator?

 3. Eugen spune

  OMG-urile sunt o bomba cu ceas care ar putea afecta viul planetei, in sensul unei extinctii a speciilor mai severa decat orice catastrofa naturala care a facut acest lucru in trecut. Din pacate in ziua de azi profitul cu orice pret este pus inaintea ocarui considerent de ordin biologic, etic sau de orice alta natura. Asistam concret la materializarea conceptului „Dupa mine potopul” intr-o maniera absoluta si fara echivoc

 4. Dorin C spune

  Interesant ca despre Floarea soarelui cu tehnologie Clearfed,nu se face caz,oare de ce???.Va spun eu!! nu este Monsanto sau Dupont,80% din uleiul de floarea soarelui este din floare modificata genetic,stupoare nu se face caz,oare de ce?? OMG,numai porumbul si soia sunt in cauza din cauza ca multe firme cu producere de samanta clasica zboara de pe piata de seminte,idem la ierbicide.La o cultura clasica folosesti 2-4 ierbicide,la OMG unul singur,care din ele acumuleaza mai multe reziduri cancerigene,OMG-urile sau cele clasice??.Nu va mai lasati fraeriti de interesele economice a celor care nu vor sa investeasca in cercetare.

 5. medicinromania spune

  Singura si cea mai mare problema cu organismele modificate genetic este ca nu au fost testate corespunzator; iar in putinele situatii in care au fost testate, rezultatele arata clar ca exista o legatura cu procelese neoplazice, deficientele imune si alergiile si asta toata lumea medicala o stie deja. Cel mai important de evitat in cazul: gravidelor, copiilor mici si a celor cu infectii sau alte boli cronice.

 6. MMM spune

  CEI CARE UMBLA ACUM DE CAPUL LOR IN CODURILE GENETICE ALE PLANTELOR DE CULTURA, PRODUC PLANTE DEZECHILIBRATE FIZIOLOGIC, IAR PRODUSELE AGRICOLE REZULTATE, FIIND DEZECHILIBRATE, DETERMINA DEZECHILIBRE IN ORGANISMUL UMAN CARE LE CONSUMA.
  MERGE OMUL LA MEDICI, SI NIMENI NU-I DA DE CAP AFECTIUNII DE CARE SUFERA, SAU II DA SACOSE DE MEDICAMENTE, DEVENIND DEPENDENT DE MEDICAMENTE SI VITAMINE, PINA-L AMETESTE CU TOTUL. ASTA VOR DE FAPT CEI CARE NE CONDUC.
  CEI CARE SUSTIN ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC SUNT INCONSTIENTI, SAU AU INTERESE MESCHINE.
  VEDETI EXPERIMENTUL FACUT DE RUSI, CU PRODUSE MODIFICATE GENETIC: I generatie indivizi foarte agitati; II-a generatie, femelele isi consumau proprii pui. Ce ziceti????????????????????????????????????????????????????????

 7. catalin spune

  va este atat de frica de OMG-uri si atat mai comentati dar sunt ani buni de cand europenii, inclusiv romanii ,baga in ei fara sa stie ,au fost testate de mult pe noi si acu ne dam cu parerea pro sau contra.din cate stiu cei mai mari producatori de cereale din lume le folosesc si le exporta,sunt tari an america de sud care planteaza numai OMG-uri.avantajul este ca planta este rezistenta la unii daunatori , dar o data cu plantele evolueaza si parazitii.as vrea sa stiu tot porumbul sau soia OMG produs de sua si brazilia(cei mai mari producatori si exportatori) unde se duce . direct sau indirect peste tot si nu este exclusa nici europa.poate nu mancam porumbul sau soia an sine dar mancam carnea de vaca ,pui ,peste,care a mancat concentrate cu OMG-uri

 8. un agricultor spune

  Uitativa pe orice eticheta dintr-un mall al x produs, o sa constatati ca apare porumb, soia daca se folosesc in respectivul produs ca fiind soia OMG sau porumb OMG dupa caz. Deci de foarte multi ani sunt intrigat de ce pe de o parte Europa are o politica opozabila USA in privinta OMG dar in schimb tot de atatia ani noi, europeni consumam in produsul finit OMG. Eu zic mai bine le cultivam noi direct si le consumam, pt ca repet de consumat le consumam oricum. Acesta este viitorul nostru nu are rost sa ne ascundem dupa vise, ne convine cand obtinem ceva usor, fara munca . Comoditatea ne va impinge pana in acel punct in care totul se va obtine apasand pe un buton sau poate nici aceasta mica actiune nu o vom face.

 9. Carmen spune

  Ceea ce nu se mentioneaza este ca odata introduse la gramada cu culturile curate/traditionale acestea se amesteca intre ele si devin ca o molima netratabila. Cei care au culturi traditionale ar trebui sa-i dea in judecata pe cei cu culturi modifcate genetic !!!!
  Plus ca ei nu ‘inventeaza viata’ viata e data de Domnul. Ei doar isi bat joc de ea.
  Problema este ca daca nu luam atitudine la timp, putem avea mari probleme cu agricultura pe viitor.
  Aceste culturi de OMG-uri pot fi profitabile in primii 4-5 ani, dar pe urma devin o problema serioasa si distrug habitatul natural, lucru uneori ireversibil. Marii fermieri sunt niste fraieri, se bucura la un profit imediat, dar nu se gandesc la consecintele dezastruoase care vor fi multi ani dupa…

 10. Iustina spune

  Domnule Valeriu Tabara, pofta mare la oMG-uri!!!! Sa vedem cat va rezista inima.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata