Organisme modificate genetic, pe teritoriul României: unde şi cine le cultivă?

România – cel mai entuziast suporter al OMG în Europa

Printre statele Uniunii Europene, România se prezintă drept cel mai entuziast suporter al OMG, un cap de pod al SUA în Europa, din acest punct de vedere.

O telegramă Wikileaks datând din 2005 (încă înainte de aderarea noastră la UE!), trimisă de la Ambasada SUA din Bucureşti şi citată de Adevărul, afirmă că, un caz unic în regiune, România este pionier în biotehnologie, cultivă şi promovează soia modificată genetic interzisă de la comercializare în UE. Obiectivul ambasadei este să ajute România să intre în UE cu o industrie biotehnologică puternic dezvoltată, precum şi cu o populaţie educată care să înţeleagă meritele biotehnologiei. Intensificându-şi acum eforturile în România, SUA vor avea un aliat european solid, cu interese şi convingeri comune cu ale Americii, care să combată în anii ce vin poziţia anti-OMG a UE”.

Potrivit site-ului infomg.ro, guvernul român acţionează ca facilitator pentru Monsanto şi alte companii producătoare de soia modificată genetic. “Acestea folosesc exemplul „experienţei româneşti” în cazul soiei modificate genetic pentru lobby în cadrul Comisiei Europene. România este singura ţară din lume care a raportat o producţie la hectar mai mare pentru soia modificată genetic decât soia convenţională. Datele despre producţia record nu au fost niciodată verificate în mod oficial şi nu au fost autentificate”.

Urmările acestei activităţi intense de lobby, care a continuat în toţi aceşti, sunt acum tot mai vizibile în ţara noastră.

Cea mai recentă legislaţie în domeniu este Ordinul 61/26 martie 2012, privind “autorizarea şi controlul cultivatorilor de plante modificate genetic şi măsuri pentru asigurarea coexistenţei plantelor modificate genetic cu cele convenţionale şi ecologice,” semnat de ministrul Agriculturii de la acea vreme, Stelian Fuia. Adoptarea sa a abrogat ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 237/2006 privind autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic.

Astfel, practic s-a dat liber cultivării pe scară largă a mai multor specii de OMG în România, deoarece noul ordin elimină articolele care le interziceau fermierilor cultivarea OMG „în vecinătatea imediată a suprafeţelor certificate sau aflate în perioadă de conversie pentru agricultura ecologică”, permiţând coexistenţa culturilor clasice cu cele de plante modificate genetic, după cum comentează site-ul agroromania.ro.

 

OMG cultivate pe teritoriul României

În ceea ce priveşte tipurile de plante modificate genetic care sunt cultivate în România, avem, în principal, soia şi porumb.

Potrivit site-ului http://www.infomg.ro, primele culturi comerciale de plante modificate genetic (OMG) au fost introduse în România în anul 1998, pornind de la 14 varietăţi de soia modificata genetic. Cifre oficiale arată că:
– în anul 2004 au fost cultivate 5.523 ha cu soia MG,
– în anul 2005 au fost cultivate 87.600 ha cu soia MG,
– iar în 2006 au fost cultivate 137.275,5 ha.

Când România a devenit stat membru al UE în 2007, soia OMG a fost oficial interzisă pentru cultivare, dar în prezent se face un lobby intens pentru anularea acestei interdicţii, deoarece ţara noastră are cele mai bune condiţii de cultivare a acestei plante din Europa.

În aprilie 2007, a fost aprobată tacit cultivarea în Romania a porumbului modificat genetic MON810 (patent Monsanto), singurul OMG autorizat în UE. Totuşi, nu a fost realizat niciun studiu de impact pentru această măsură, iar implicaţiile sale privind sănătatea umană nu au fost studiate la noi.

În privinţa porumbului modificat genetic MON810, cifrele oficiale arată suprafeţele pe care a fost cultivat:

– în 2007 – 332,5 ha.
– în 2008 – 6130,44 ha.
– în 2009 – 3243,52 ha.
– în 2010 – 822,6 ha.
– în 2011 – 588,18 ha.
– în 2012 – 216,9 ha.

(sursa: www.infomg.ro)

Studiind lista autorizaţiile emise în 2012 pentru cultivarea de plante modificate genetic, constatăm că predomină diverse sortimente de porumb, dar apare în premieră şi o specie de… prun, mai precis prunul transgenic „Stanley C5” (Honey Sweet), rezistent la virusul Plum Pox, solicitat la cultivare de Staţiunea De Cercetare – Dezvoltare Pentru Pomicultură – Bistriţa.

 

 •  Autorizaţii emise în anul 2010

 • Autorizaţii emise în anul 2012

Analizând riscurile pe care le implică aceste culturi de OMG, infomg.ro subliniază că România, ca ţară cu tradiţie în cultivarea porumbului, deţine un patrimoniu genetic valoros de varietăţi tradiţionale de porumb. “Cele aproximativ 3 milioane de hectare cultivate cu porumb NEmodificat genetic sunt expuse contaminării. Cum anume vom proteja varietăţile de porumb tradiţionale şi cele convenţionale împotriva contaminării cu porumb modificat genetic? Este o întrebare la care autorităţile nu au încercat să caute un răspuns”.

 

Etichetarea produselor modificate genetic – inexistentă

“Legislaţia românească prevede etichetarea produselor modificate genetic ca fiind obligatorie încă din iunie 2006 (Legea 106/2002 – prevederile legate de OMG fiind completate de HG 173/2006). Deşi este în vigoare, această lege nu este implementată.

În prezent, nu există nici măcar un produs alimentar sau furajer comercializat pe piaţa din România, care să fie etichetat ca fiind modificat genetic sau ca având ingrediente modificate genetic. Astfel, consumatorii din România sunt privaţi de dreptul de a alege de pe rafturile din magazine produse ne-modificate genetic, neputând identifica acele produse modificate genetic prin simpla consultare a etichetei”, se arată în setul de informaţii prezentat de infomg.ro.

Ar mai trebui adăugat şi faptul că, în România, nu au fost realizate sau publicate studii independente care să analizeze impactul culturilor modificate genetic asupra mediului şi sănătăţii umane şi nu există nici un plan de realizare a unor astfel de studii în viitor. Cu toate acestea, autorizaţiile APM pentru testarea culturilor OMG pe teritoriul României se eliberează în continuare, cu perioade de valabilitate foarte generoase…

În concluzie, evoluţia plantelor modificate genetic pare de neoprit. Ca întotdeauna, raţiunile economice primează, iar opoziţia asociaţiilor ecologiste şi de protecţie a consumatorilor nu pare să fie pe măsura lobby-ului puternic şi – mai ales – foarte consistent financiar pe care companiile producătoare de OMG îl realizează pe lângă decidenţii din întreaga lume. Iată că şi ultimul bastion, reprezentat de Uniunea Europeană, pare dispus să depună armele, singura redută de cucerit rămânând doar opoziţia publicului european, a consumatorilor care – până în prezent – nu par convinşi că ar trebui să-şi pună sănătatea în pericol pentru a asigura prosperitatea promotorilor OMG.

 Dan Bărboi

CITITI SI

Ce prevede legea în România?

Citește și
10 Comentarii
 1. Iulian spune

  Acest derbedeu Fuia, ar trebui ca el si familia lui sa consume numai aceste plante modificate genetic, de care toti cetatenii din Uniunea Europeana fug, pentru ca sunt produse cancerigene, care declanseza cancerul. Nenorocitul de Tabara spune ca nu sunt date care sa ateste legatura dintre bolile canceroase si OMG, dar uita sa spuna ca in Romania numarul persoanelor care se imbolnavesc de boli grave este de cel putin trei ori mai mare decat in anul 2007 sau 2008, ori aceste OMG au fost introduse pe piata din Romania dupa 2008, prin urmare legatura uite ca exista, numai ca normal nu a fost descoperita in laborator, dar pentru acest experiment este nevoie de fonduri si cum Romania nu dispune de fonduri, NU se fac nici un fel, de cercetari, iar populatia moare pe capete, iar nemernicii sustin sus si tare ca in lipsa studiilor, nu se poate confirma cauzalitatea. Halal natie de hoti! Am trait sa vad si oameni care sunt dispusi sa omoare semenii pentru un pumn de galbeni, nu sunt acestia oare Iuda?

 2. Dacian spune

  Monsanto e prezent in Romania din anul 1997. Din pacate conducatorii nostri nu au coloana vertebrala si participa la colonizarea Romaniei in favoarea americanilor si accepta orice ne impun de dragul profitului unor companii private. Cine promoveaza companiile? Politicienii lor. Suna a ceva asemanator?

 3. Eugen spune

  OMG-urile sunt o bomba cu ceas care ar putea afecta viul planetei, in sensul unei extinctii a speciilor mai severa decat orice catastrofa naturala care a facut acest lucru in trecut. Din pacate in ziua de azi profitul cu orice pret este pus inaintea ocarui considerent de ordin biologic, etic sau de orice alta natura. Asistam concret la materializarea conceptului „Dupa mine potopul” intr-o maniera absoluta si fara echivoc

 4. Dorin C spune

  Interesant ca despre Floarea soarelui cu tehnologie Clearfed,nu se face caz,oare de ce???.Va spun eu!! nu este Monsanto sau Dupont,80% din uleiul de floarea soarelui este din floare modificata genetic,stupoare nu se face caz,oare de ce?? OMG,numai porumbul si soia sunt in cauza din cauza ca multe firme cu producere de samanta clasica zboara de pe piata de seminte,idem la ierbicide.La o cultura clasica folosesti 2-4 ierbicide,la OMG unul singur,care din ele acumuleaza mai multe reziduri cancerigene,OMG-urile sau cele clasice??.Nu va mai lasati fraeriti de interesele economice a celor care nu vor sa investeasca in cercetare.

 5. medicinromania spune

  Singura si cea mai mare problema cu organismele modificate genetic este ca nu au fost testate corespunzator; iar in putinele situatii in care au fost testate, rezultatele arata clar ca exista o legatura cu procelese neoplazice, deficientele imune si alergiile si asta toata lumea medicala o stie deja. Cel mai important de evitat in cazul: gravidelor, copiilor mici si a celor cu infectii sau alte boli cronice.

 6. MMM spune

  CEI CARE UMBLA ACUM DE CAPUL LOR IN CODURILE GENETICE ALE PLANTELOR DE CULTURA, PRODUC PLANTE DEZECHILIBRATE FIZIOLOGIC, IAR PRODUSELE AGRICOLE REZULTATE, FIIND DEZECHILIBRATE, DETERMINA DEZECHILIBRE IN ORGANISMUL UMAN CARE LE CONSUMA.
  MERGE OMUL LA MEDICI, SI NIMENI NU-I DA DE CAP AFECTIUNII DE CARE SUFERA, SAU II DA SACOSE DE MEDICAMENTE, DEVENIND DEPENDENT DE MEDICAMENTE SI VITAMINE, PINA-L AMETESTE CU TOTUL. ASTA VOR DE FAPT CEI CARE NE CONDUC.
  CEI CARE SUSTIN ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC SUNT INCONSTIENTI, SAU AU INTERESE MESCHINE.
  VEDETI EXPERIMENTUL FACUT DE RUSI, CU PRODUSE MODIFICATE GENETIC: I generatie indivizi foarte agitati; II-a generatie, femelele isi consumau proprii pui. Ce ziceti????????????????????????????????????????????????????????

 7. catalin spune

  va este atat de frica de OMG-uri si atat mai comentati dar sunt ani buni de cand europenii, inclusiv romanii ,baga in ei fara sa stie ,au fost testate de mult pe noi si acu ne dam cu parerea pro sau contra.din cate stiu cei mai mari producatori de cereale din lume le folosesc si le exporta,sunt tari an america de sud care planteaza numai OMG-uri.avantajul este ca planta este rezistenta la unii daunatori , dar o data cu plantele evolueaza si parazitii.as vrea sa stiu tot porumbul sau soia OMG produs de sua si brazilia(cei mai mari producatori si exportatori) unde se duce . direct sau indirect peste tot si nu este exclusa nici europa.poate nu mancam porumbul sau soia an sine dar mancam carnea de vaca ,pui ,peste,care a mancat concentrate cu OMG-uri

 8. un agricultor spune

  Uitativa pe orice eticheta dintr-un mall al x produs, o sa constatati ca apare porumb, soia daca se folosesc in respectivul produs ca fiind soia OMG sau porumb OMG dupa caz. Deci de foarte multi ani sunt intrigat de ce pe de o parte Europa are o politica opozabila USA in privinta OMG dar in schimb tot de atatia ani noi, europeni consumam in produsul finit OMG. Eu zic mai bine le cultivam noi direct si le consumam, pt ca repet de consumat le consumam oricum. Acesta este viitorul nostru nu are rost sa ne ascundem dupa vise, ne convine cand obtinem ceva usor, fara munca . Comoditatea ne va impinge pana in acel punct in care totul se va obtine apasand pe un buton sau poate nici aceasta mica actiune nu o vom face.

 9. Carmen spune

  Ceea ce nu se mentioneaza este ca odata introduse la gramada cu culturile curate/traditionale acestea se amesteca intre ele si devin ca o molima netratabila. Cei care au culturi traditionale ar trebui sa-i dea in judecata pe cei cu culturi modifcate genetic !!!!
  Plus ca ei nu ‘inventeaza viata’ viata e data de Domnul. Ei doar isi bat joc de ea.
  Problema este ca daca nu luam atitudine la timp, putem avea mari probleme cu agricultura pe viitor.
  Aceste culturi de OMG-uri pot fi profitabile in primii 4-5 ani, dar pe urma devin o problema serioasa si distrug habitatul natural, lucru uneori ireversibil. Marii fermieri sunt niste fraieri, se bucura la un profit imediat, dar nu se gandesc la consecintele dezastruoase care vor fi multi ani dupa…

 10. Iustina spune

  Domnule Valeriu Tabara, pofta mare la oMG-uri!!!! Sa vedem cat va rezista inima.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata