Volum scris de Adrian Năstase – lansat în cadrul Salonului de Carte şi Presă Bucureşti

Volumul „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene”, aparţinând fostului premier Adrian Năstase, a fost lansat, sâmbătă, de fiul său Andrei, în prezenţa a numeroşi apropiaţi ai familiei, prieteni şi susţinători, în cadrul Salonului de Carte şi Presă Bucureşti de la Palatul Copiilor.

Volumul, scris de Adrian Năstase în perioada încarcerării sale, este o lucrare ştiinţifică extrem de complexă din care cititorul află despre procesul de aderare al ţării noastre la structurile europene, dar mai ales despre cadrul legat de structurile de reprezentare a ţării noastre după acest proces cu referire la politica externă şi diplomaţia, structurile interne pentru relaţiile cu alte state şi, nu în ultimul rând, relaţia instituţională preşedinte – prim-ministru.

„Atunci când rezolvi o problemă apar, de obicei, noi probleme ce reclamă noi soluţii. Aşa s-a întâmplat cu aderarea României la Uniunea Europeană. După finalizarea negocierilor şi apoi, după aderare, au apărut noi întrebări care reclamă, şi ele, răspunsuri. Una dintre ele este reprezentarea României la Uniunea Europeană”, spune autorul în prezentarea cărţii.

El a arătat că, atunci când a ales – în luna august – acest subiect, nu ştia că acesta va fi unul dintre subiectele cele mai fierbinţi ale anului 2012.

„Problema reprezentării României la Uniunea Europeană s-a pus şi se pune, în această perioadă, nu ca o simplă chestiune de orgolii între preşedinte şi premier, ci în condiţiile unei noi paradigme în ceea ce înseamnă regimul semiprezidenţial din România. Într-adevăr, după schimbarea de guvern din primăvară, s-a evidenţiat o nouă majoritate parlamentară şi s-a instalat ‘o coabitare de tranziţie’, marcată de tensiuni politice, ce au culminat cu încercarea de demitere a preşedintelui.

Această ‘coabitare de tranziţie’ s-a transformat, după alegerile parlamentare din 9 decembrie, într-o ‘coabitare instituţională’, marcând o nouă fază, inedită, a regimului politic din România, în care rezultatul alegerilor determină o schimbare de esenţă în funcţionarea modelului nostru constituţional. Faptul că noua majoritate parlamentară are o altă culoare’ decât preşedintele determină modificări fundamentale în relaţia Preşedinte – Parlament – Premier, începând chiar cu procedura de desemnare a candidatului de prim-ministru'”, detaliază Adrian Năstase în prefaţa cărţii sale.

Autorul subliniază, pe de altă parte, că reprezentarea ţării într-o organizaţie de integrare din care facem parte – UE – nu poate avea aceeaşi natură cu reprezentarea la un alt tip de organizaţie interguvernamentală – ONU, instituţii specializate, diverse organizaţii regionale – unde participarea României este exclusiv o activitate de politică externă.

Prof. univ. Raluca Beşteliu a subliniat, cu prilejul evenimentului, că politica lui Adrian Năstase nu are nevoie de nicio prezentare, dar volumul acestuia este unul cu totul remarcabil, fiind şi o analiză extrem de temeinică bazată pe cercetări interdiscplinare complexe, pe baza dreptului constituţional şi european. Totodată, a apreciat vorbitoarea, volumul reprezintă o cercetare de drept comparat în care autorul încearcă să răspundă la întrebările „Cine trebuie să reprezinte România?” şi „Cine conduce România?”

„Cartea este o de o actualitate deosebită şi din punct de vedere al punctului de efervescenţă legat de modificarea Constituţiei. Lucrarea are totodată şi o valoare educativă”, a arătat prof. univ. Raluca Beşteliu.

Volumul a mai fost prezentat de sociologul Cătălin Zamfir, preşedinte al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, prof. dr. Elena Zamfir şi prof. univ. Dumitra Popescu. Moderatorul evenimentului a fost Gabriel Ispas, decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Titu Maiorescu.

Andrei Năstase a declarat, la finalul manifestării, că documentarea autorului a fost destul de dificilă, în condiţiile în care familia şi apropiaţii acestuia au trebui să-i aducă materialele necesare. „Îi aduceam uneori ceea ce ne pricepeam noi”, a arătat el.

Fiul fostului premier a adăugat că la eveniment au fost prezenţi toţi prietenii lui Adrian Năstase care i-a fost alături şi au susţinut lucrarea.

„Vorbim destul de des cu el în ultima perioadă. El ne încurajează de fiecare dată. Cred că, indiferent de situaţia şi locul în care se află tatăl meu, pasiunea lui pentru carte şi pentru scris este aceeaşi. Acesta a fost lucrul care i-a făcut lui cea mai mare plăcere – să scrie şi să citească. De aceea aceste lansări sunt destul de dese, pentru că cu asta s-a ocupat în ultima perioadă”, a arătat Andrei Năstase.

Întrebat dacă Adrian Năstase va reveni în viaţa politică după eliberare, el a spus că fostul premier va face „orice va vrea”.

„În primul rând să ajungă acasă, şi după aceea o să facem planuri împreună”, a spus Andrei Năstase.

Întrebat dacă luni, 18 martie, Adrian Năstase va avea parte de ceva special, fiul său a arătat că cel mai special cadou este familia.

„Pe noi. Cred că suntem cel mai special lucru – familia. Vreau să ne vedem întâi acasă şi după aceea organizăm de toate”, a adăugat acesta.

Andrei Năstase nu vede o legătură între faptul că două judecătoare din completul care se va pronunţa luni au fost reţinute.

„Cred că şansele noastre sunt aceleaşi, e vorba doar de nişte judecători care analizau un dosar care este la fel fie că este analizat de unii sau de alţii. Dosarul vorbeşte. Deci, nu pot să spun că avem emoţii din acest punct de vedere”, a spus fiul fostului premier.

Volumul lansat sâmbătă poate fi achiziţionat şi în cadrul Salonului de Carte şi Presă Bucureşti care se încheie pe 17 martie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.