Ziua Sf. Patrick, sărbătorită pentru prima dată la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea

Ziua Sfântului Patrick – Ziua naţională a Irlandei – a fost sărbătorită de 12 britanici duminică, 17 martie, pentru prima dată în România, cu bere verde, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraş, la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, singurul de acest fel din România, a declarat  Mirela Frâncu, reprezentanta hotelului.

Turiştii care au urcat duminică la Bâlea Lac au avut de înfruntat o temperatură de minus şapte grade Celsius la amiază, bucurându-se însă de un strat de 2,2 metri de zăpadă. Aici este un risc însemnat de producere de avalanşe, de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci, conform meteorologilor.

„La Bâlea Lac, la Hotelul de Gheaţă au ajuns duminică 12 turişti. Aceşti turişti vin pentru prima dată la noi în ţară şi au ales Hotelul de Gheaţă special ca să sărbătorească ziua Sfântului Patrick. Tradiţia cere să se bea bere verde cu acest prilej, ceea ce înseamnă practic o bere obişnuită cu sirop de mentă”, a explicat Mirela Frâncu.

Turiştii care vor sărbători Ziua Naţională a Irlandei la Bâlea Lac vor cheltui aproximativ 50 de euro de persoană pentru o zi de distracţie în Hotelul de Gheaţă, în preţ fiind incluse cazarea şi meniul standard, dar şi drumul cu telecabina. Meniul standard şi o noapte de cazare la Hotelul de Gheaţă de Sfântul Patrick pentru două persoane costă 349 de lei, la care se adaugă 100 de lei drumul cu telecabina, dus-întors.

Un turist care doreşte doar să ia masa la Hotelul de Gheaţă poate alege un meniu standard, la preţul de 250 de lei de persoană, care include, printre altele, tartar de somon şi cremă de icre, supă cremă de morcovi, muşchiuleţ de porc învelit în şuncă Parma cu sos de ciuperci pădureţe şi rozmarin, varză de Bruxelles şi roşii. Cine doreşte să bea vin – Ice Wein – din Cramele Lion Gri, vechi de doi ani, trebuie să plătească 180 de lei pentru 0,75 de ml.

Pentru a urca la Bâlea Lac cu telecabina, turiştii trebuie să achite un bilet de 50 de lei de persoană. Telecabina funcţionează zilnic, între orele 9,00 şi 17,00 şi este pornită dacă există minimum zece persoane.

Turiştii pot ajunge în zona Bâlea (judeţul Sibiu) cel mai uşor cu maşina proprie, nefiind curse regulate cu autobuzul. Astfel, în această perioadă, se poate face accesul de pe DN1 (E 68), apoi pe DN7C Transfăgărăşanul, doar până la Bâlea Cascadă. De aici, Transfăgărăşanul este închis circulaţiei, iar accesul până la Bâlea Lac, pe o distanţă de 3.700 de metri, se face doar cu transportul pe cablu şi numai dacă sunt favorabile condiţiile meteo.

Irlanda sărbătoreşte în fiecare an la 17 martie Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor. Această zi este marcată cu mare fast nu numai în Irlanda, ci în întreaga lume, în comunităţile irlandezilor. Fiecare familie pregăteşte o cină tradiţională cu preparate din carne de vacă şi varză.

În ceea ce priveşte biografia Sfântului Patrick, adevărata istorie se împleteşte în mod armonios cu legenda. Este cunoscut faptul că Sfântul Patrick s-a născut în Scoţia şi că a fost răpit şi vândut în Irlanda ca sclav. A devenit diacon, apoi preot şi a sfârşit ca episcop. Ajuns pe continent, el a fost trimis înapoi de Papă să predice Evanghelia. A călătorit în special în zonele locuite de celţi, mărturie stând faptul că, astăzi, multe locuri din Wales, Cornwall, Scoţia şi Irlanda îi poartă numele. Legenda şi istoria devin şi mai greu de despărţit atunci când diferite surse vorbesc de Sf. Patrick stând în vârful unui deal şi – cu ajutorul unui băţ – aruncând şerpii în mare, interzicându-le pentru totdeauna să se mai întoarcă pe ţărmurile Irlandei. Patrick a devenit cunoscut în lume ca fiind cel care a scăpat Irlanda de şerpi. Este adevărat că astăzi nu mai există şerpi în Irlanda, dar se pare că nu a fost niciodată vreunul, cel puţin de când insula este separată de continent. Este vorba, probabil, de un simbol al sfârşitului practicilor păgâne din acele locuri.

Indiferent de vreme, 17 martie era considerată ziua primăverii, deoarece Sf. Patrick a promis să îmblânzească vremea începând cu această dată. Din acest motiv, în această perioadă, fermierii din Irlanda începeau să cultive cartofii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.