Cel mai mare festival de teatru şi singurul festival internaţional de film documentar aşteaptă finanţarea ICR

Constantin Chiriac, directorul celui mai mare festival de teatru din România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea ca mărime şi importanţă din Europa, şi Dumitru Budrala, directorul singurului festival internaţional de film documentar de la noi din ţară, ASTRA Film Festival, aşteaptă finanţarea Institutului Cultural Român (ICR), după anunţul făcut luni de acesta.

„Deocamdată nu am primit nimic. (…) Mă aştept, sigur că da (la finanţare n.r.), dacă ei spun asta, mi se pare logic. Numai că niciodată nu poţi să fii sigur până nu vezi”, a declarat, luni, Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival.

Acesta a fost printre cei care a protestat, nemulţumit de posibilitatea ca festivalul de la Sibiu să nu primească bani de la ICR. În acest an, ASTRA Film Festival sărbătoreşte două decenii de existenţă.

Mult mai relaxat este Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, singurul român care jurizează viitoarele capitale culturale europene. Chiriac a precizat, luni,  că aşteaptă şi că nu s-a ”grăbit să protesteze”, lăsând să se înţeleagă că este foarte optimist în ceea ce priveşte finanţarea de la ICR.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale a Promovării Creaţiei din cadrul ICR, transmis luni , până în acest moment s-a parcurs abia prima fază, autorilor de proiecte cerându-li-se să-şi completeze documentaţia dosarelor pentru a se încadra în lege. ICR a mai precizat că aceste două festivaluri şi Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu se numără printre „partenerii strategici” care vor primi finanţare.

„Subliniem că unele instituţii şi proiecte au fost considerate, deja din octombrie – noiembrie 2012, drept parteneri strategici, respectiv acţiuni strategice, cu vizibilitate internaţională, ale Institutului Cultural Român. De aceea, Transilvania International Film Festival, Festivalul Naţional de Teatru (UNITER), Festivalul Internaţional de Film de la Bucureşti, Teatrul ‘Radu Stanca’, Teatrul ‘Nottara’, Teatrul ‘Bulandra’, Teatrul ‘Elvira Godeanu’, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Festivalul Filmului Documentar (ASTRA Sibiu), Festivalul Filmului de Animaţie (Bucureşti), Festivalul Filmului Evreiesc, Festivalul de Film Anonimul (Sfântu-Gheorghe), Fundaţia ‘Sergiu Celibidache’, Filarmonica ‘George Enescu’, Festivalul de Jazz (Sibiu), Asociaţia SoNoRo – Interferenţe se finanţează direct, în calitate de parteneri strategici. În câteva zile se va comunica nivelul finanţării acestora”, menţionează sursa citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.