Cipru: Proiectul de lege privind taxa bancară exclude depozitele mai mici de 20.000 de euro

Varianta revizuită a proiectului privind taxa pe depozitele bancare, care va fi supus marţi spre aprobare parlamentului cipriot, prevede excluderea depozitelor mai mici de 20.000 de euro, informează Reuters şi AFP care au consultat acest proiect legislativ.

Oficialii ciprioţi au decis ca depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro să fie scutite de la plata taxei, celor între 20.000 şi 100.000 de euro ar urma să le fie impusă o taxă de 6,75%, iar pentru cele mai mari de 100.000 de euro taxa va rămâne nemodificată la 9,9%.

Oficialii europeni au cerut sâmbătă Ciprului să strângă 5,8 miliarde de euro, în schimbul unui sprijin de 10 miliarde de euro.

Cu toate acestea, guvernatorul Băncii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, consideră că Ciprul nu va reuşi să strângă cele 5,8 miliarde de euro de pe urma taxei pe depozitele bancare, dacă cei care au depozite mai mici de 20.000 de euro vor fi scutiţi. ‘Vom strânge mai puţin de 5,8 miliarde de euro’, a spus Demetriades în Comisia de finanţe a parlamentului cipriot, referindu-se la impactul propunerii de lege revizuită. Această propunere nu compensează veniturile pierdute ca urmare a scutirii micilor deponenţi prin majorarea taxelor pentru cei care au depozite mai mari de 100.000 de euro.

Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, miniştrii de finanţe din zona euro au impus statului cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Parlamentul cipriot ar urma să voteze marţi măsurile aprobate sâmbătă de Eurogrup, după ce iniţial votul fusese planificat pentru duminică şi amânat apoi pentru luni după-amiază.

Guvernatorul Băncii centrale a Ciprului a avertizat că băncile cipriote vor pierde peste 10% din depozitele lor în câteva zile dacă taxa va fi impusă în forma convenită cu Eurogrup. ‘Dacă proiectul de lege va fi aprobat, vom asista la retrageri de fonduri de 10% şi chiar mai mari în primele zile’, a declarat Panicos Demetriades în faţa membrilor Comisiei de finanţe din parlamentul cipriot. Demetriades a adăugat că atât Banca centrală a Ciprului, cât şi Banca Centrală Europeană sunt favorabile unei scutiri de la plata acestei taxe pentru depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro.

Băncile cipriote vor rămâne închise până joi, la fel ca şi Bursa de valori de la Nicosia, în aşteptarea votului din parlament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.