EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Europenii votează: Pesticidele sau viaţa albinelor?

0

Vineri, 15 martie 2013, Big Pharma a câştigat prima rundă a luptei împotriva propunerii europene de a interzice utilizarea unui trio de pesticide utilizate la scară largă şi suspectate că provoacă moartea albinelor.

Măsura, prin care se solicita un moratoriu la nivelul întregii Uniuni Europene asupra a trei tipuri de pesticide neonicotinoide, nu a reuşit să obţină voturile necesare de la cele 27 de state membre ale UE. Rezultatul a fost salutat de producătorii de substanţe chimice, relatează Businessweek.com.

În ciuda votului neconcludent de vineri, Comisia Europeană spune că nu renunţă la încercarea de a interzice sau restricţiona utilizarea acestor substanţe chimice (două utilizate în pesticidele produse de Bayer CropScience şi una de Syngenta), până la începutul verii.

“Nu avem nici cea mai mică intenţie de a renunţa la această măsură”, spune Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt pentru Comitetul Comisiei Europene din cadrul organizeţiei Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, care a propus această interdicţie. Vincent a adăugat că propunerea, cu sau fără revizuiri, ar putea fi programată pentru o nouă rundă de vot din partea statelor membre, în următoarele două luni.

Apicultorii din Europa sunt în continuare încrezători în şansele de reuşită ale măsurii. Albinele polenizează anual recolte în valoare de 200 de miliarde de dolari, ceea ce face ca descoperirea unui remediu pentru boala care suprimă viaţa coloniilor de albine să fie o necesitate absolută.

Comunitatea ştiinţifică rămâne împărţită în ceea ce priveşte motivul pentru care albinele dispar într-un număr atât de mare. În acest context, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a propus în luna ianuarie, la nivelul întregii UE, măsura controversată de a interzice utilizarea unui trio de pesticide neonicotinoide.

Comisia Europeană nu a dezvăluit modul în care au votat statele membre. Cu toate acestea, după votul de la Bruxelles, grupurile ecologice au spus că marea lovitură a venit atunci când Germania şi Marea Britanie s-au decis să se abţină, ceea ce a aşezat măsura într-o incertitudine legislativă temporară.

Între timp, Bayer CropScience şi Syngenta au argumentat că o interdicţie de acest nivel ar costa sectorul agricol european 22 de miliarde de dolari, din cauza producţiei mai mici din următorii cinci ani, şi ar putea trimite în şomaj 50.000 de persoane.

Într-o declaraţie oficială, Bayer CropScience a numit votul “o recunoaştere a faptului că nu există niciun argument convingător împotriva utilizării produselor pe bază de neonicotinoide”. Syngenta a adăugat că “restricţionând utilizarea acestei tehnologii de protecţie a recoltei nu se va obţine nici un rezultat favorabil în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sănătăţii albinelor”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.