Inelul pontifical al papei Francisc nu va fi de aur, ci de argint

Inelul pontifical, „Inelul Pescarului”, pe care îl va purta papa Francisc nu va fi de aur, ci de argint aurit, informează luni presa din Italia.

Papa argentinian, Jorge Mario Bergoglio, cel de-al 266-lea Pontif al Bisericii Catolice, nu doreşte să poarte un inel de aur şi „a ales un inel de argint aurit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele iezuit Federico Lombardi, în cursul unei conferinţe de presă care a avut loc luni la Vatican.

Lombardi a adăugat că, printre cele două-trei modele care i-au fost prezentate, papa Francisc a ales un model în care apare imaginea Sfântului Petru cu o cheie. Autorul modelului este sculptorul italian Enrico Manfrini, decedat în anul 2004, cunoscut ca „sculptor al papilor”, a mai declarat Lombardi.

Papa Francisc va primi „Inelul Pescarului” în cursul ceremoniei de întronizare care se va desfăşura marţi la Vatican.

În tradiţia Bisericii Catolice, „Inelul Pescarului” (Anulus piscatoris), pe care papa îl poartă la mâna dreaptă, este distrus, sau „terminat”, în limbajul Sfântului Scaun, imediat după moartea unui Suveran Pontif.

„Inelul Pescarului” face oficial parte din însemnele unui Suveran Pontif, care este identificat, de Biserica Catolică, cu succesorul Sfântului Petru, a cărui meserie era aceea de pescar. „Anulus piscatoris” este fabricat, în aur masiv, pentru fiecare nou Pontif şi conţine, în relief, o imagine a Sfântului Petru care pescuieşte dintr-o barcă.

La moartea papei, inelul este distrus de cardinalul şambelan (camerlengo) în prezenţa celorlalţi cardinali, utilizând un mic ciocan de argint, care apoi este păstrat şi expus în Muzeul de la Vatican.

Cu o excepţie, însă: inelul Papei Ioan Paul al II-lea nu a fost distrus, ci a fost donat arhiepiscopului de Cracovia, Franciszec Macharski, care, la rândul său, l-a donat unei biserici de la Wadowice, oraşul natal al lui Karol Wojtyla.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.