Olt: Dunărea a depăşit cota de atenţie la Corabia; apa a intrat pe păşuni, în zonele inundabile

Aproximativ 35 de hectare de păşune din Corabia şi Gârcov au fost inundate luni, în urma creşterii debitului Dunării, însă păşunile respective sunt frecvent acoperite cu apă primăvara şi sunt în zona inundabilă din apropierea malului fluviului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu, nivelul apei Dunării a ajuns la Corabia la 522 de centimetri, fiind depăşite cotele de atenţie cu 22 de centimetri şi sunt prognozate noi creşteri de debite şi niveluri, iar începând de marţi a fost instituit „cod galben” pe sectorul Corabia – Zimnicea (judeţele Olt şi Teleorman).

Reprezentantul ISU a menţionat că avertizarea hidrologică a fost trimisă către toate localităţile riverane Dunării din judeţul Olt şi au fost luate măsuri de instituire a permanenţei la sediile primăriilor, monitorizare permanentă a evoluţiei hidrologice, revizuire a stocurilor de materiale existente la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, anunţare a crescătorilor de animale din zonele posibil a fi afectate şi transmiterea operativă a tuturor datelor din zona de competenţă.

„Din informaţiile primite de la CLSU din zonă şi SGA Olt, chiar dacă atenţionarea hidrologică intră în vigoare începând de mâine (marţi – n.r.), aproximativ 35 de hectare de păşune sunt inundate (15 hectare în localitatea Corabia şi 20 de hectare în localitatea Gârcov). Păşunea respectivă este într-o zonă inundabilă. Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 10800 mc/s, faţă de 6.700 mc/s, media din această perioadă, iar cota de atenţie, conform cotei de la Portul Corabia, a fost depăşită cu 22 de centimetri”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

De fiecare dată când nivelul apei Dunării a depăşit la Corabia cota de atenţie au fost inundate păşunile din apropierea malului şi în situaţiile în care a fost depăşită şi cota de inundaţie (550 de centimetri) a fost inundată faleza din Corabia şi terenuri agricole. Ultimele depăşiri ale cotelor de atenţie şi inundaţie la Corabia s-au înregistrat în 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.