Studiu: 16% dintre români frecventează bibliotecile publice

Aproximativ 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice şi 61% consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând ţara noastră printre procentaje similare cu ale unor ţări precum Finlanda, Danemarca, Spania şi Belgia, relevă un studiu al Fundaţiei Bill & Melinda Gates realizat în 17 ţări europene, printre care şi România.

Studiul arată că „importanţa bibliotecilor publice în comunităţile pe care le deservesc a crescut iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil faţă de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să intre în România”. Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates care se derulează pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

O concluzie a cercetării subliniază că tot mai mulţi români frecventează bibliotecile, activităţile şi serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate şi accesul la informaţie a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet. Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de 61% dintre români, care consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând România pe locul 5, după ţări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) şi Belgia (62%).

În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că şi-au rezolvat cel puţin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.

Deşi împrumutul cărţilor a rămas în continuare în topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai mulţi utilizatori frecventează bibliotecile pentru a accesa informaţii în soluţionarea unor probleme legate de sănătate, educaţie, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subvenţii agricole.

În plus, 48% dintre cei care frecventează bibliotecile au participat la activităţi educative printre care meditaţii, asistenţă la teme, cursuri speciale de formare, întâlniri comunitare. Conform rezultatelor înregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. 28.500 dintre aceştia au aplicat pentru un loc de muncă beneficiind de asistenţa bibliotecarilor şi 9.000 de adulţi au fost angajaţi, adică aproape o treime dintre aplicanţi cu procent de reuşită.

Accesul la internet prin bibliotecile publice a crescut de la 42% în anul 2011, la 70% în anul 2012, datorită dotărilor prevăzute de programul Biblionet. Această proporţie se situează în medie în Europa la 82%, la scară naţională.

Potrivit studiului amintit, aproximativ 450.000 români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică, 7,8 milioane de români şi-ar dori să poată accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publică, 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o bibliotecă publică, 43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul societăţii civile. 63 de milioane de euro au fost atrase în comunităţi din România prin completarea în biblioteci a cererilor de subvenţii agricole.

Studiul a fost realizat de TNS, pentru Fundaţia Bill&Melinda Gates, în perioada octombrie – noiembrie 2012 şi a vizat modul în care sunt utilizate bibliotecile publice şi ce impact au în viaţa de zi cu zi. Cercetarea a cuprins 17.800 respondenţi din 17 ţări din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Danemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Anglia.

În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de judeţe, dintre acestea, 89% sunt instituţii de dimensiuni mici, localizate mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit peste 2.600 bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.