EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Bătălia pentru bugetul SUA: se va ajunge la tăierea asigurărilor medicale şi a bonurilor de masă?

0

La mai puţin de două săptămâni de şocul provocat prin intrarea în funcţiune a mecanismului de tăieri bugetare numit “Fiscal Cliff”, SUA se confruntă cu o nouă ameninţare: blocarea a ceea ce a mai rămas în funcţiune din administraţia Obama după “Fiscal Cliff”.

Răzbunare politică? Necesitate economică? Sabotaj electoral? Greu de spus care dintre aceste motive stau la bază disensiunilor profunde dintre tabăra republicană şi cea democrată din Congresul American. Cert este că, în mod paradoxal, congresmanii nu au mai discutat un buget federal din 2009.

 

Dănuţ Dudu

 

  • Barack Obama respinge categoric bugetul republicanilor

SUA se află din nou în faţa unei provocări bugetare: democraţii şi republicanii trebuie să se pună de acord în ceea ce priveşte bugetul american aferent perioadei iunie-decembrie 2013 până pe 27 martie.

După eşecul negocierilor referitoare la fiscal cliff care au dus la activarea automată a tăierilor bugetare, care au afectat deja piaţa muncii americane, cele două forţe politice care gestionează destinul SUA nu par a fi dispuse să ajungă la un compromis.

Greu de spus care din cele două tabere are dreptate, dar debutul negocierilor pentru viitorul buget nu s-a făcut sub auspicii bune.

Asta s-a văzut pe 12 martie când republicanii au primit un refuz franc şi direct din partea preşedintelui Barak Obama referitor la propunerea de buget a republicanilor care vizează reducerea spectaculoasă a deficitului american în următorii 10 ani.

„Nu vom ajunge să reechilibrăm bugetul în zece ani acceptând oferta lui Paul Ryan (preşedintele Comisei pentru buget a Senatului, n.n.) (…) care implică plafonarea asigurărilor de sănătate pentru persoanele în vârstă, efectuarea de tăieri profunde în programe ce acoperă bolile pentru cei mai săraci declara Obama pentru postul de televiziune ABC.

Furia preşedintelui american este explicabilă în condiţiile în care textul prezentat de aleşii conservatori prin vocea preşedintelui comisiei de Buget al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, prevede reducerea deficitului în următorii zece ani cu aproximativ 4.600 miliarde $, fără însă a se apela la creşterea impozitelor, ci doar la abrogarea reformei sănătăţii impuse de Obama (promulgată în 2010), dublată de importante reduceri ale cheltuielilor sociale.

Din punctul de vedere al preşedintelui american metodele şi priorităţile propuse sunt contradictorii, deoarece acesta miza mai curând pe o revenire economică decât pe reduceri de cheltuieli sociale.

De altfel, Obama a explicat că, din punctul său de vedere, nu “caută un buget echilibrat cu orice preţ. Ţinta mea este să facem să crească economia pentru a reprimi oamenii la muncă şi astfel se creştem bugetul federal” declara preşedintele american pentru presă.

Numai că declaraţiile survin după ce acesta s-a întâlnit cu democraţii la Senat pentru a încerca să-i convingă de priorităţile sale. La părăsirea Capitolului, Obama nu a făcut nici o declaraţie de presă, dar veteranul democrat Carl Levin a explicat jurnaliştilor că preşedintele a “vorbit mult de chestiunile bugetare. El crede că este foarte important să rezolvăm problema împreună şi a spus că munca împreună cu republicanii pentru a se ajunge la un compromis este extrem de importantă”.

 

  •  “Un foc de artificii” care aprinde mânia prezidenţială

Propunerea de buget avansată pe 12 martie de către republicani vizează o reducere spectaculoasă a deficitului american în următorii 10 ani de 4.600 miliarde $ apelând la abrogarea reformei sănătăţii promulgate de Obama în 2010.

Or, abrogarea acesteia va lăsa fără asigurări medicale peste 30 de milioane de americani şi reducerea unor cheltuieli sociale cum ar fi bonurile de masă sau asigurările sociale pentru familiile cu cele mai mici venituri. Casa Alba a respins categoric proiectul dând asigurări că acesta se va traduce printr-o creştere a impozitelor pentru clasa mijlocie şi nu va avea nici un efect asupra reducerii deficitului.

Din punctul de vedere al republicanilor, proiectul ar permite o reducere anuală de cheltuielilor publice cu 3,4% şi adecvarea veniturilor şi cheltuielilor statului american. Pentru aceasta ar fi necesară renunţarea la reforma sistemului sanitar ceea ce ar permite “disponibilizarea”, în cei 10 ani vizaţi, a 770 miliarde $.

În acelaşi timp, pentru reechilibrarea sistemului, contribuabilii vor fi ajutaţi să contracteze asigurări de sănătate fără a se ruina.

Propunerea a fost pusă în discuţie de mai multe ori de către republicani permiţându-le, de fiecare dată, să lanseze promisiunea electorală că tăierile bugetare nu îi vor afecta pe beneficiarii programelor de sănătate, în special cei care beneficiază de serviciile „Medicare” destinate persoanelor în vârstă care formează tradiţional electoratul de dreapta.

Restul proiectului de buget rămâne profund republican: tăieri drastice ale programelor sociale, în sectorul învăţământului şi al cercetărilor, menţinerea bugetului apărării, simplificarea fiscalităţii pe venit şi a societăţilor.

Este pentru a treia oră când în ultimii trei ani, Ryan, face un periculos exerciţiu bugetar expunându-se astfel la critici severe. După prezentarea proiectului de buget de anul trecut poziţiile sale “radicale” au fost analizate cu mult scepticism de către economişti şi lideri de opinie. Calificate ca fiind “un foc de artificii” de către un editorialist de la New York Times, proiectul său a fost ridiculizat de o mare parte a presei americane care a subliniat în special lipsa sa de precizie, caracterul său utopic şi că, de fapt, există riscul creşterii presiunii fiscale asupra clasei mijlocii.

În contrapartidă, este pentru prima dată când senatorii democraţi au prezentat o contrapropunere de buget care nu face decât să sublinieze amploarea disensiunilor dintre cele două tabere în condiţiile în care Camera Reprezentanţilor este, prin tradiţie, abilitată să se pronunţe pe acest subiect.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.