BCR: Procesul de îmbătrânire a populaţiei poate avea un impact negativ major asupra economiei din România

Procesul de îmbătrânire a populaţiei poate avea un impact negativ major asupra economiei din România, unde unul din şapte români a depăşit vârsta de 65 de ani, avertizează un raport al BCR Cercetare privind procesul de reducere a forţei de muncă active.

‘În lipsa unei îmbunătăţiri rapide a natalităţii, unu din cinci români va avea peste 65 de ani, în 2030, iar în 2060 raportul va fi de 1 la 3. În anul 2030 femeile vor trăi la pensie 22 de ani, iar bărbaţii 17 ani. Creşterea graduală a nivelului de trai din timpul vieţii active va face ca persoanele pensionate să fie puţin dispuse să accepte o schimbare a standardului de viaţă după 65 de ani, în urma diminuării veniturilor, iar pensia publică trebuie completată cu alte resurse financiare, acumulate începând cu vârsta de 30 de ani. Îmbătrânirea populaţiei ocupate din România este mult mai accentuată în agricultură, unde o treime din persoanele ocupate au vârsta de peste 55 de ani’, a arătat miercuri autorul raportului, analistul şef al BCR, Eugen Sinca, într-o conferinţă de presă.

Citeste si:  Cetăţenii străini au reprezentat anul trecut 7% din totalul angajaţilor din UE

O consecinţă semnificativă a procesului de îmbătrânire a populaţiei va fi o scădere a PIB potenţial, prin diminuarea contribuţiei forţei de muncă, dar şi a capitalului, în condiţiile economisirii interne reduse.

România se află în top 5 state membre UE, alături de Slovacia, Polonia, Letonia şi Slovenia, care vor cunoaşte cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close